Störst av allt av Malin Persson Giolito

Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand (2016)
Antal sidor: 367 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det har gått nio månader sedan det som kom att kallas för Djursholmsmassakern. Den dag då fem tonåringar och en lärare som ville väl blev skjutna. Nu ställs artonåriga Maria ”Maja” Nordberg inför rätta som den enda överlevande gärningsmannen. Vad var det egentligen som hände i det där klassrummet?

Thriller brukar ju vara ett sådant där ord som får mig att välja bort böcker. Främst för att de oftast inte är något för mig. Men när jag läste om Störst av allt så kände jag att nyfikenheten bara växte sig större och större. Av någon anledning fascinerar skolskjutningar i litterär form mig, och jag kan helt enkelt inte motstå dem.

Tur är väl det, därför att Störst av allt kommer nog vara en av de bästa böckerna jag läser i år. Vi får möta Maja precis efter skolskjutningen, sedan vid rättegångens första dag. Hennes berättarröst är långt ifrån sympatisk, men den har något som verkligen suger tag i mig som läsare. Jag kan helt enkelt inte lämna henne i tankarna. När jag springer runt på Kolmårdens djurpark samma dag som jag började läsa Störst av allt önskar jag att jag kunde göra båda upplevelserna simultant utan att göra avkall på någon av dem.

Störst av allt är nämligen en bladvändare av högsta rang. Redan från första början står det klart att händelseförloppet inte är fullt lika enkelt som det som media har målat upp. Att Maja har sina hemligheter. Hemligheter som jag till varje pris vill upptäcka. Jag får nästan sätta mig på händerna för att jag inte ska råka bläddra fram och avslöja saker för mig själv i förväg. Men bara nästan. Det blir så svårt att bläddra då.

Det samhälle som skildras i Störst av allt är ett samhälle på glid med ökande klyftor. Majas röst är osympatisk, men hon sätter fingret på flera sanningar. Det är inte Dennis från Uganda som förekommer på löpsedlarna, utan ljushyllta Amanda. Vi kan prata om lika människovärde, men i praktiken behandlas inte människor lika. Därtill skildras också de förväntningar som ställs på flickor i relationer, även när de är tydligt ohälsosamma. Vuxenvärldens svek mot Maja och det ansvar hon tvingas att ta får det att koka i mig.

Störst av allt är verkligen en hejdundrande läsupplevelse som helt enkelt inte går att lägga ifrån sig. Det är begripligt att denna är nominerad till Årets bok.

Andra bokbloggare om Störst av allt

Tusen sidor; Vargnatts bokhylla; Västmanländskans bokblogg; Sannas bokhylla; Boktanken; Feministbiblioteket; Littermentärt; Midnatts ord; Just här – just nu; Johannas deckarhörna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Störst av allt av Malin Persson Giolito

  1. Joelinda skriver:

    Håller så med dig i allt du skriver! Jag hade trott att det var en rättegångsbok, en sån där man följer ett fall som nystas upp framför domaren och där den åtalade får berätta sin sida. Lät inget vidare. Istället blev jag helt tagen! Det här är bland det bästa jag har läst i år.

  2. Vad kul att du också tyckte om den så mycket! 🙂

  3. Lion´s Library skriver:

    Kul att läsa, den här får jag läsa snart nu när jag ändå har den hemma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.