Ta ställning för ett meningsfullt liv av Svend Brinkmann

Omslagsbild Ta ställning för ett meningsfullt liv av Svend Brinkmann

Författare: Svend Brinkmann
Originaltitel: Ståsteder. 10 gamle ideer till en ny verden
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Norstedts (2017)
Antal sidor: 163 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Ta ställning för ett meningsfullt liv pekar Svend Brinkmann på hur vi kan ge mening åt våra liv genom att sluta fokusera på oss själva och vår inre utveckling. Hur bör vi leva? Vad är meningen med livet? Hur ska vi leva tillsammans? Detta är några av de stora och viktiga frågor som Brinkmann tar upp i boken, och det handlar inte om abstrakt resonerande, utan svaren har bäring direkt på våra egna liv. I bokens tio kapitel går Brinkmann igenom tio centrala begrepp inom filosofin som har relevans för dessa frågor. Han låter tio enskilda filosofer guida oss kring specifika frågeställningar såsom godhet, värdighet, sanning, kärlek, förlåtelse och död.

Ta ställning för ett meningsfullt liv kom i min ägo genom att mamma upptäckte att hon hade råkat köpa dubbletter. Det är alltid lite spännande med böcker man inte har valt själv, men jag gillar ju filosofi så jag var definitivt villig att ge Brinkmann en chans.

Jag blir överraskad över hur bra jag tycker att Ta ställning för ett meningsfullt liv är. Brinkmann vänder sig emot den instrumentalisering som vi ser i dagens samhälle: allting blir ett medel för att uppnå ett mål. Saker och ting kan inte få finnas till för att de är vackra, utan de måste uppfylla ett syfte i vår resa mot självutveckling. Många gånger känns det som om han sätter ordet på sådant som har skavt inom mig.

Mitt favoritkapitel i Ta ställning för ett meningsfullt liv är det om värdighet. Här drar Brinkmann sin inspiration från Kant och hur man bör leva sitt liv. Det finns ett stycke om det här med att se andra människor som medel som blew me away. I vissa situationer, till exempel när vi handlar, blir kassörskan ett medel i vår interaktion. Men vi får aldrig glömma hennes människovärde. Vi kan inte behandla andra människor som medel mot våra mål, då kränker vi deras människovärde. ”Människor är inte ting.”

Ta ställning för ett meningsfullt liv är en tankeprovocerande bok som ifrågasätter dagens samhälle. Svaren den erbjuder passar inte alla, men många av dem passade mig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ta ställning för ett meningsfullt liv av Svend Brinkmann

  1. Lena skriver:

    Låter intressant.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.