Tematrio: Äventyr

Tematrio

Som alltid efter att ha ställt om klockan, känner jag mig mest seg och slö en dag som denna. Men lite tematrio ska jag nog klara ut. Denna vecka uppmanar LyranBerätta om tre minnesvärda äventyrshistorier!

Jag hade till att börja med rätt svårt att komma på vilka äventyrsromaner jag hade läst. Men så läste jag att definitionen är böcker där ”äventyr, spänning och fysiska faror finns med i handlingen”, enligt Wikipedia, och då bestämde jag mig för att köra ett tema i temat: hästar.

Black Beauty av Anna Sewell handlar om en hingst som lever i slutet av artonhundratalet. I början är allt frid och fröjd för Black Beautys del: han föds hos en kärleksfull familj. Men när han säljs därifrån börjar hans resa och han möter många olika människor, goda såväl som onda, när han säljs fram och tillbaka.

War Horse av Michael Morpurgo liknar ovanstående till så att det är hästen som är berättare. Liksom för Black Beautys del, börjar Joeys liv rätt bra. Men så kommer första världskriget och Joey säljs till försvarsmakten och separeras från sin älskade pojke Albert. Livet är inte lätt för en häst i krig.

Pojken och hans häst av C. S. Lewis är den tredje delen i berättelsen om Narnia. Den handlar om pojken Shasta som en dag hittar en talande häst vid namn Bri. Hon lär honom att rida och de bestämmer sig för att rymma från sitt grymma hemland till de fria nordanlanden, det vill säga Narnia.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Äventyr

 1. Linnea skriver:

  Snyggt att du även fick in hästtemat på veckans tema! 😀

 2. Boklysten skriver:

  Black Beauty! Den var underbar tyckte jag när jag läste den… War Horse är jag lite sugen på.

 3. Carro skriver:

  Åh Black Beauty var storfavoriten när jag var yngre! War Horse har jag sett filmen av, gillade tyvärr inte supermycket då jag tyckte att den var lite långsam.. Men snyggt gjord, alltid något 🙂

 4. Anna skriver:

  Ah, Black Beauty, det var alldeles för längesen! Tack för påminnelsen 🙂

 5. Freja skriver:

  Jag läste Black Beauty som ung. älskade den!

 6. Maria skriver:

  Narniaböckerna läste jag som barn, älskade dem.

 7. Sanna skriver:

  Dubbeltema! Imponerande.

 8. Zelly skriver:

  Åh Black Beauty älskade jag när jag var yngre.

 9. Linda skriver:

  Smart med ett tema i temat:).

 10. Narniaboken måste jag ha läst, har läst serien, men kommer inte ihåg den? En annan bok av Michael Morpurgo som är en favorit när vi haft den som högläsning är Kenzukes rike, en slags modern Robinson Crusoe, fantastisk! Borde nog kolla upp War Horse…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ärligt talat kommer jag inte ihåg Pojken och hans häst så väl heller, trots att jag var fanatisk hästtjej. Men jag minns tillräckligt för att komma ihåg att den var bra 🙂

   War Horse tyckte jag riktigt bra om när jag läst den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.