En boklista

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Jag vet att det inte råder enighet om detta, men när jag läste Sagan om ringen-trilogin räknade jag dem som vuxenböcker och jag var störtförtjust i dem första gången jag läste dem.

Bok som förändrat mitt liv mest: Harry Potterserien var det som gjorde att ett intresse för läsning övergick till en passion och som gjorde att jag insåg att skrivandet var något jag ville ägna mig åt. Det gav också en gemenskap med andra fans som är svårslagen.

Bok jag tycker är överskattad: Jag tycker Milleniumtrilogin är överskattad. Ganska enkel prosa som kombineras med väldigt styltig, formell dialog och beskrivningar av hur huvudpersonen gör mackor i det oändliga. Ändå ska jag nog läsa den tredje delen snart, nu när jag har fått tillbaka den.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Jag tycker inte John Green är en dålig författare. Långt ifrån. Det är bara det att han och jag inte klickar alls.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Jag kan inte komma på några sådana. Däremot har jag klassiker som jag tror att jag läste som barn, men som jag inte minns om jag har läst eller ej. Det är till exempel David Copperfield, Huckleberry Finns äventyr, Tom Sawyers äventyr etcetera.

Författare vars böcker är underskattade: Jag tycker Anne Rice är en sådan författare, som har skrivit mycket av hög klass.

Jobbigaste bok jag läst: Böcker kan vara jobbiga på olika sätt. Böcker vars ämnen är jobbiga att ta till sig är Skuggbarn av Caroline Engvall och Bära Leggings i januari av Sara Stille, eftersom de är sanna berättelser. Monster Love av Carol Topolski var också fruktansvärt svår att läsa, då den handlar om ett par som inte borde ha blivit föräldrar.

Läser helst: Någon form av spekulativ fiktion. Fantasy, skräck, sci-fi… jag är inte kinkig.

Önskar att jag läste mer: Jag önskar att jag läste mer facklitteratur än vad jag gör, eftersom jag har så himla många intressanta böcker som står i bokhyllan och väntar mig. Problemet är att det är svårt att motivera sig själv till att läsa facklitteratur när det är vad du gör i princip dagarna i ända för skolans skull…

Bästa barnboksförfattaren: Astrid Lindgren och J. K. Rowling.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien. Första gången jag läste trilogin älskade jag den, men när jag skulle försöka läsa om den fick jag tvinga mig igenom första boken och gav upp efter hundra sidor in i andra.

Roligaste bok: Även om det är en bok som innehåller stänk av allvar och som fick mig att gråta, så måste Fredrik Backmans En man som heter Ove vara en av de roligaste böcker jag någonsin har läst. Den vresige Ove är svårslagen.

Bok som berört mig mest: Väldigt svår fråga, men jag tror det får bli Les Misérables av Victor Hugo. Det finns så många tragiska öden i den, fantastiska öden, den innehåller helt enkelt allt. En annan bok som har berört mig väldigt mycket är Conduct Unbecoming av Randy Shilts, som är en historisk genomgång av hur homosexuella har behandlats i den amerikanska armén.

Recensera din senast lästa bok: Den senaste boken jag läste var Blameless av Gail Carriger, en underhållande bok om det övernaturliga under en alternativ version av den viktorianska äran. Det är en bra bok som dock inte riktigt når upp till sina föregångares nivå.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på En boklista

  1. Monika skriver:

    När jag läste Sagan om ringen så var de också definitivt vuxenböcker, det var inget snack om saken 🙂

    Den här listan tänker jag spara till en regnig dag 🙂

  2. Lena skriver:

    kan absolut hålla med om att En man som heter Ove är svårslagen, men Hundraåringen…. är också riktigt kul!!

  3. Pingback: En boklista | Johannas deckarhörna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.