Tematrio: Boken/Filmen

TematrioDenna måndag är grå och tung. För mig som inte är måndagsmänniska blir det lite extra kämpigt. Därför är det bra med en tematrio hos Lyran som gjorde att jag genast tände till. Veckans uppgift lyder: Berätta om tre filmer som lever upp till boken – eller inte!

Det blev ett litet tema i temat.

1. Lida av Stephen King handlar om en författare, Paul Sheldon, som efter en bilolycka vaknar upp och upptäcker att han har hamnat i klorna på ett vansinnigt fan, som begär att han ska återuppliva sina böckers hjältinna som han har tagit livet av. Filmatiserades 1990 med Kathy Bates i rollen som Annie Wilkes – fanet som gör vad som helst för att hennes hjältinna ska återuppstå. Både bok och film är mycket bra och mycket otäcka.

2. Den gröna milen av Stephen King utspelar sig på en fängelseavdelning för dödsdömda fångar. Alla vakternas liv berörs av en man som anklagas för att ha mördat och våldtagit barn, men som ändå har en förunderlig gåva. Michael Clarke Duncan spelade rollen som John Coffee, den dödsdömde fången, och gör det så bra att jag får rysningar. Jag föredrar faktiskt filmen över boken. Kemin stämde inte mellan mig och boken.

3. Secret Window, Secret Garden av Stephen King är en novell i samlingen Four Past Midnight. Mort Rainey är en författare vars fru har varit otrogen mot honom och han flyr till deras stuga i en småstad. Där förföljs han av en man som påstår att han har plagierat honom. Filmatiserades 2004 med Johnny Depp i huvudrollen under titeln Secret Window. Både film och novell är otroligt bra, men jag föredrar novellens slut. Novellens slut är ett riktigt mindfuck a la Stephen King, medan filmens slut är lite mer av garden variety skräck.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning. Bokmärk permalänken.

16 svar på Tematrio: Boken/Filmen

 1. Lena skriver:

  Jag har inte läst någon av dessa, men Den gröna milen tycker jag är suveränt bra på film.

 2. bloggbohemen skriver:

  Visst inte ens att Den gröna milen finns som bok. Filmen är bra, men jag har sett den för många gånger (blir ju lätt så med filmer som ofta sänds på TV …)

 3. Jag är på tok för lättskrämd för King, men jag har faktiskt läst boken efter att jag blev så förtjust i filmen!

 4. [Anna] skriver:

  Jag har läst och sett Lida för jätte länge sedan såminns inte ens vad jag tyckte. Jag har inte vågat mig på Den gröna milen i bokform men filmen är riktigt riktigt bra 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kommer ihåg att Lida var en bok jag hade med mig semestern 2005 och att den grep tag i mig. Filmen såg jag senare, men tyckte var bra.
   Den gröna milen som bok blev jag lite besviken på. Den var bra, men inte extraordinär.

 5. Monika skriver:

  Vad skönt att du tog dig an Stephen King-temat den här gången 🙂 Jag tog inte med någon alls av honom, memn det kunde lika gärna varit tre.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade tänkt ta en annan film, V for Vendetta, först, men kom på i sista stund att nej, jag har ju inte läst källmaterialet XD Sedan bara rann det iväg med Stephen King. Men det är ju bra filmer och böcker alltihop 🙂

 6. Maria skriver:

  Lida är en ruskigt bra film, Kathy Bates är suverän! Har inte läst boken dock.

 7. Bokmoster skriver:

  Har bara sett dessa tre filmer, inte läst böckerna. King brukar funka bäst så för mig … Skulle gärna läsa Secret Window, Secret Garden dock, om slutet är annorlunda än filmens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.