Tematrio: Halloween

Denna veckas tematrio tangerar med förra veckans Topp Tio Tisdag. Lyran vill att vi denna vecka ska berätta om tre skrämmande bra romaner eller noveller!

Jag tänkte köra tre gånger Stephen King, faktiskt.

1. Det är en sådan bok som jag inte tyckte var så läskig när jag läste den, men som jag nu inte skulle vilja läsa om av en misstanke om att den skulle skrämma mig riktigt ordentligt. Berättelsen handlar om sju vuxna som efter tjugoåtta år måste återvända till sin hemstad för att göra upp med en ondska de bekämpade som tonåringar, men som nu åter ger sig på barn.

2. Jurtjyrkogården är en av de ruggigaste böcker som jag någonsin läst. Aldrig i livet att jag skulle läsa den nu i mörker och alla konstiga ljud som följer på hösten. Den var läskig nog mitt i juli. Boken handlar om en familj som flyttar in bredvid en djurkyrkogård som har en märklig och ryslig hemlig förmåga…

3. Four Past Midnight är en novellsamling som består av fyra rysliga noveller: The LangoliersSecret Window, Secret GardenThe Library Policeman och The Sun Dog. Det var första gången jag läste Stephen King och jag fastnade för de två mittersta novellerna. The Library Policeman är en psykologiskt obehaglig berättelse om ett väsen som livnär sig på rädsla och har tagit fasta på huvudpersonens traumatiska upplevelse för att skrämma slag på honom.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Halloween

 1. Allt King skriver är djupt ärrande. Han har verkligen lyckats med val av genre i sitt författarskap.

 2. Linda skriver:

  Åh – det var längesedan jag läste den där novellsamlingen och jag har svårt att minnas vad som ingick i vilken. Den förskräckliga apan innehöll ju ett antal Gaah!-noveller också. Det är nästan som om hans noveller är hemskare än böckerna, tycker jag. Och jag minns en novell om en slags fläck ute på havet som slukade ett gäng skeppsbrutna eller vad det var. En grupp ungdomar som var fast på en flytbrygga? Kommer ej ihåg vad den hette.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den förskräckliga apan har jag ett rätt ”härligt” minne av 🙂 Min hemkunskapslärare och jag stod och diskuterade den där novellen med den skeppsbrutne som amputerar delar av sig själv för att ha något att äta. Mitt under pågående lektion. Som tur var lagade vi fisk just då…
   Jag kommer heller inte ihåg vad den novellen med de som var fast på flytbryggan hette. Jag vill säga Dimman, men det kan bara vara något jag har fått för mig.

 3. Lena skriver:

  Även jag har med en Stephen King i min trio. Det är också en av de få Kingböcker jag läst.

 4. Elizeth skriver:

  King är en av mina favoriter inom skräckgenren. Svårt att välja vilken av hans böcker som är bäst…

 5. bloggbohemen skriver:

  Jurtjyrkogården är typexempel på en bok jag aldrig skulle våga läsa, inte ens i fullt dagsljus en sommardag.

 6. Monika skriver:

  Min King-trio kommer i morgon 🙂 Vi har bara en gemensam…

 7. dan skriver:

  Undra om man ska ta sig tid att våga sig på en Stephen King-bok någon gång. Eftersom jag är mer filmintresserad snarare än att jag läser böckerna har jag sett många filmer som baserats på Kings böcker, ofta är de tyvärr av onödigt varierat resultat. Men stämningen och de surrealistiska detaljerna finns alltid där. Antar att det gör sig bättre på bok snarare än på film. Tack för tipsen!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag älskade Stephen King när jag var yngre, men jag tycks ha överdoserat på honom. Det går inte så bra att läsa honom idag, även om jag fortfarande tycker att han skriver bra. Det är något som sitter i huvudet.

   Av de filmatiseringar jag har sett så är det bara Dolores Claiborne, Secret Window och Lida som jag har gillat. De har en tendens att ändra sluten på ett sätt som inte är direkt fördelaktigt, till exempel i Dreamcatcher. Det var en bra bok som gjorde sig väldigt dåligt på film.

   Men hoppas att du kommer tycka om någon av böckerna om du läser den 🙂

 8. Lars skriver:

  Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

 9. Maria skriver:

  Jurtjyrkogården är den otäckaste bok jag läst överhuvudtaget. Ryser fortfarande när jag tänker på den. Har inte läst de andra men filmen It var riktigt bra. Det är något skrämmande med clowner.

 10. [Anna] skriver:

  Det måste vara den läskigaste, läste den när jag var yngre så minns inte att jag tyckte den var så läskig men nu vågar jag inte läsa om den 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.