Topp (Sex) Tio Tisdag: Kick-Ass Heroines

Top Ten Tuesday

I veckans Topp Tio Tisdag hos The Broke and the Bookish efterfrågar tio kick-ass hjältinnor. Nu har jag rådbarkat min hjärna i ett par timmar, utan att jag kommer på mer än 6 kick-ass hjältinnor att ha på min lista.

1. Holly Short (Artemis Fowl-serien av Eoin Colfer) är en vätte som är den första kvinnliga ledarna inom vättarnas ”polis” och vinner till sist respekt hos sina manliga kollegor. Hon är kickass.

2. Hermione Granger (Harry Potter av J.K. Rowling) är intelligent, lojal och modig – egenskaper som definitivt kvalificerar henne för denna lista.

3. Jill (Sagan om Landet Deverry av Katherine Kerr) är en karaktär som jag inte kommer ihåg så väl, men jag minns att jag tyckte att hon var rätt kickass när jag läste serien.

3. Izumi Curtis (Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa) må säga att hon ”bara är en husfru”, men vi vet alla att hon är så mycket mer än det. Hon klarar av att ensam överleva i Briggsbergen i veckors tid och det är imponerande nog.

4. Emma Frost (X-Men) är en kraftfull telepat som många gör misstaget att underskatta.

5. Mara av Acoma (Imperiets dotter av Raymond E. Feist och Janny Wurts) är en kvinna som i ett mansdominerat samhälle tar över ledarskapet över sin klan. Genom att manipulera traditionerna, smida ränker och undvika att lönnmördas måste Mara säkra sin klans överlevnad. Jag var helt förtrollad av denna serie när jag läste den.

6. Aomame (1Q84 av Haruki Murakami) är en karaktär jag inte alltid kommer överens, men Aomame är en högst kompetent person och även om hon så långt in i bok 3 jag har kommit mest väntar på Tengo, så har hon varit den drivande kraften genom hela trilogin. Det är hon som i stort sett har uppdagat alla ledtrådar till mysteriet.

 

(Du kan fortfarande röst på vilken min nästa bloggdesign ska bli)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Topp (Sex) Tio Tisdag: Kick-Ass Heroines

  1. Monika skriver:

    Den enda jag känner igen är Hermione och hon är ju med på min lista också 🙂

  2. Pingback: Topp tio hjältinnor - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.