Tematrio: Klassiska kvinnor

TematrioVad märkligt det känns att posta ett tematrioinlägg på en torsdag! Men bättre sent än aldrig, håller ni inte med? Denna vecka uppmanar Lyran oss att berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar ”klassiker”!

1. Edith Södergran. Under en bokrea när jag gick i högstadiet fick jag syn på den. Boken Samlade dikter. På ren impuls köpte jag den och resten är som de säger historia. Genom lite impulsiv handling hade jag skaffat mig en ny, underbar favoritpoet.

2. Emily Brontë. Det har inte varit en smidig kärleksaffär mellan mig och Wuthering Heights. Jag var måttligt imponerad första gången jag läste den. Andra gången läste jag den på engelskan med min klass och föll pladask. En av mina favoritklassiker.

3. Karin Boye. Vem känner inte till den klassiska raden ”ja, visst gör det ont när knoppar brister”? Men den dikten är långt ifrån den enda bra som Karin Boye har skrivit, utan jag rekommenderar varmt att läsa en samling av alla hennes dikter. Hon är en av mina favoritpoeter. I år ska jag läsa hennes romaner Kris och Kallocain. Vi får bara se när det blir av.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Tematrio: Klassiska kvinnor

  1. Freja skriver:

    Jag funderar fortfarande på vilka jag ska välja. Jag har alla tre systrarna Brontë liggande hemma, men har inte läst någon av dem än…

  2. Ugglanoboken skriver:

    Jag älskar alla dina tre klassiker! Hade själv med Södergran i min trio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.