Tematrio: Kvinnor

TematrioIdag är internationella kvinnodagen, och även om jag har spenderat den i pyjamas i sängen med böcker som inte har med dagen att göra så tänkte jag göra en liten ansträngning. Då är det tur att Lyran denna vecka uppmanar oss att berätta om tre bra texter som handlar om kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor osv. Välj själv! Eller blanda hej vilt!

Om jag var din tjej av Meredith Russo handlar om Amanda, som är en helt vanlig tonårstjej bara det att hon föddes som Andrew. Nu har hon flyttat till en ny stad för att börja om och där träffar hon Grant. Men vill hon leva ett liv där hon inte kan vara helt ärlig och kommer hon bli accepterad för den hon är? En egentligen ganska typisk ungdomsroman med transperspektiv, vilket gör att den behövs idag.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är berättelsen om Mirjiam, som fyller 85 år. Hennes familj ger henne ett romskt silverarmband och då väller hemligheten fram. Om att hennes namn inte är Miriam. En stark, omskakande berättelse som blev en av 2015 års bästa läsupplevelser.

Jag, en geisha av Mineko Iwasaki är en sann berättelse. Arthur Golden intervjuade henne inför sin bok En geishas memoarer, men det skar sig ordentligt mellan dem på grund av att hon upplevde att han förvanskade materialet och gav intrycket att det handlade om hennes liv. För den som vill lära sig mer om geishakulturen skulle jag hellre satsa på den här än Goldens bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tematrio: Kvinnor

  1. Boklysten skriver:

    En geishas memoarer har jag läst, men jag är osäker på om jag läst Jag, en geisha även om det ringer en liten klocka när det gäller den.

  2. Lena skriver:

    Tre böcker som jag vill läsa.

  3. Jag har bara läst Golds bok så ditt tips skriver jag upp och ska kolla efter den boken på biblioteket. Jag heter inte Miriam är en så stark och berörande bok, jag har ännu inte glömt den trots att det gått väldigt lång tid sedan jag läst ut den.

  4. Håller helt med dig om Mirjam! Och jag har en ”soft spot” för geishor, vet inte varför. Goldens bok slukade jag, borde kanske komplettera med din titel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.