Tematrio: På liv och död

TematrioDet har idag varit en strålande vacker dag och jag har varit på mycket gott humör hela dagen. Låten Don’t Stop Me Now har genomljudit huset, både med Freddie Mercurys fantastiska stämma och min mindre lyckade sång. Det är bokrea imorgon och min inköpslista är klar! Upp i ottan imorgon för att få tag på guldklimparna.

Men idag är det faktiskt dags för tematrio. Så här skriver Lyran denna vecka: temat är böcker med orden liv eller död (i olika former som t ex levande, döda etc) i titeln.

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz läste jag ut igår. Det är en underbar berättelse om att som ung utforska vad det innebär att hitta sig själv, att växa upp, komma underfund med vem en egentligen är här i. Riktigt fint skildrad vänskap och skildring av dysfunktionella, men älskliga, familjer.

Death Without Weeping av Nancy Scheper-Hughes har jag inte läst hela av, men en bra bit i mina kurser och jag tänker försöka läsa hela senare i år. Det är en riktigt klassisk antropologisk studie där hon reste till norra Brasilien och studerade fattiga kvinnors villkor i en värld med hög spädbarnsdödlighet och regeringsunderstött våld.

Being Dead av Jim Crace är en annorlunda berättad bok som för oss från ett mord genom förruttningsprocessen. Ett par reser tillbaka till den plats där de träffades som unga ihop om att återuppväcka sin passion och läka relationen. Men det är inte en dag för ömsinthet och kärlek enbart, utan även en dag för mord.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tematrio: På liv och död

  1. Åsa skriver:

    Tre för mig okända böcker. Tack för tips!

  2. Lena skriver:

    Tre för mig okända titlar. Tack för tipsen.

  3. Idel nyheter för mig, blir nyfiken på den översta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.