Tematrio: Sverige idag

TematrioLillebror verkar må bättre idag och har vant sig vid tratten. Nu kommer han springande, viftandes på svansen, och möter mig i hallen när jag har varit ute.

Jag har dragit mig lite för veckans tematrio. Den känns väldigt svår, tycker jag. Vi uppmanas att berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

Jakten på svenskheten av Qaisar Mahmood skildrar definitivt Sverige idag då det finns många som påstår att svenskhet är något en i princip föds med och att det finns ett sätt att vara svensk på. Jag tror snarare svenskheten är som en lök, som författaren beskriver det: många lager.

Sommarhuset av Anna Fredriksson får vara med denna vecka också. Det finns många aktuella ämnen för Sverige idag: psykisk ohälsa, att driva eget och kursa, att renovera för att driva upp värdet på en bostad, etcetera. Men också att huvudpersonen Eva, som är lärare, får bemöta föräldrar som tycker att deras barn ska ha ett högre betyg.

Orka torka av Lotta Sjöberg är ett slags antiheminredningsreportage. Det är hem där städning inte prioriteras allra högst och tid läggs på annat. Det är stökigt och ursäktar sig inte för det. Idag ska vi ha så många bollar i luften samtidigt och samtidigt ha det kliniskt rent att det blir skönt att se att jag inte är ensam om att ha det stökigt kring mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Sverige idag

 1. Boklysten skriver:

  Jakten på svenskheten skulle jag vilja läsa

 2. Åsa skriver:

  Intressant trio. De två första får jag memorera för framtida läsning. Tack för bra tips! 🙂

 3. Marie Eggimann skriver:

  Sommarhuset har jag börjat läsa men den tillhör halvfärdiga böcker. Resten är jag inte bekant med.

 4. Carro skriver:

  Jakten på svenskheten låter som en bok för mig!

 5. Robert W skriver:

  Jag skulle också vilja läsa Jakten på svenskheten.

 6. Hannah skriver:

  Vilken intressant trio det var! Och dina förklaringar till böckerna var verkligen vältänkta. Väldigt intressant att läsa dem 🙂

  Böckerna är jag dock inte så intresserad av att läsa, de är nog mer för vuxna och inte tonåringar, haha. Känns som att jag skulle bli uttråkad av dem. Men nu för det vara nog med prat!

 7. Linda skriver:

  Det låter som en intressant trio. Sommarhuset och Orka torka skulle jag vilja läsa.

 8. Jag hade också Orka torka 🙂 Sommarhuset låter som en bok jag vill läsa, träffar ju en del av de där föräldrarna även om jag inte sätter betyg i mina åldrar.

 9. Helen skriver:

  Spännande trio! De två första stod jag och tittade på på biblioteket häromdagen men valde att vänta! Nästa gång får det kanske bli deras tur =)

 10. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Sommarhuset har jag läst. Orka torka – antiheminredning låter som en bok för mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.