Tematrio: Titeldjur

Måndag igen och då vankas det tematrio hos Lyran. Denna vecka efterlyses följande: Berätta om tre boktitlar som innehåller ett (eller flera) djur!

Jag tänkte köra ett tema i temat denna vecka och köra med fantasidjur. Jag har mer än en bok med ett djur i titeln så det var lite svårt att begränsa sig (tog bort allt facklitteratur för att göra det lättare).

Sagan om enhörningen av Peter S. Beagle drog jag mig nyligen till minnes när jag läste listan över 100 bästa YA böckerna. Det är en liten tunn bok som handlar om en gammal enhörning som upptäcker att hon är den sista i världen och ger sig ut på en resa i hopp om att upptäcka att hon faktiskt inte är den sista. En riktig klassiker inom fantasygenren och för argument för att vi faktiskt behöver magi i våra liv.

Drakvingar av Tracy Hickman och Margaret Weis är den första delen i serien Dödens port. Lönnmördaren Hugh Handen får i uppdrag att döda en prins som inte är mer än ett barn. Men även ett hjärta av sten kan bevekas och han drar sig för att utföra dådet, vilket hotar hela riket. Minns det som mycket spännande och fantasifullt. Dessvärre kom jag nog bara två böcker in i serien innan jag slutade hitta böckerna att köpa.

Harry Potter och Fenixordern av J.K. Rowling är faktiskt den bok jag tycker sämst om i Harry Potter-serien. Harry drömmer märkliga mardrömmar, Umbridge intar Hogwarts med sitt skräckvälde, mystiska profetior. För mig kändes den här boken mest som en transportsträcka till att vi skulle få reda på profetian och till de nästföljande böckerna. Jag läser inte om den för att jag tycker om den.

När jag tänker efter hade jag nog kunnat köra på temat drakar…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tematrio: Titeldjur

 1. Monika skriver:

  Jag var väldigt nära att köra på draktemat, men jag valde helt andra böcker i stället 🙂

 2. mimmimarie skriver:

  Jag har inte läst några av dina ”djur”.

 3. Fiberglasodin skriver:

  Sagan om enhörningen låter som en riktigt fin bok. Och Drakvingar tror jag att jag har hört talas om innan, låter också intressant.

  Kommer nog aldrig att läsa en Harry Potter bok däremot. Men mest för att jag sett filmerna och känner att jag inte kommer att sätta mig och läsa hela serien.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är riktigt fin 🙂 Han skrev en annan bok, The Unicorn Sonata, som inte är lika fin, men som är riktigt bra ändå.

   Det gör lite ont för HP-fantasten i mig att höra 🙁 Tycker dock inte att filmerna har särskilt mycket gemensamt med böckerna bortsett från grundidéen. Det är inte den värld jag föreställer mig när jag läser böckerna, om jag får säga så.

 4. Lena skriver:

  Bara Harry Potter som jag känner till!

 5. Linda skriver:

  Drakar är fina så jag förstår att du kör på den linjen:-) Läste nyss om Ursula Leguin, som verkar vara väldigtvförtjust i drakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.