Tematrio: Titelsiffror

Måndag och då är det dags för tematrio hos Lyran. Denna veckas fråga lyder: Berätta om tre romaner eller noveller som innehåller siffror (eller antal).

Jag tyckte inte den var så svår, utan jag hade ett par böcker att ta till som svar. Däremot tycks jag ha käkat taggtråd till frukost och är lite kritisk.

1Q84 av Haruki Murakami är hans stora litterära satsning. Jag har hittills läst den första boken och kan inte säga att jag är imponerad. Det var inte den Haruki Murakami som tog mig med storm i och med Kafka på stranden eller Fågeln som vrider upp världen. Boken handlar om Aomame, som har ett ovanligt och högst specialiserat jobb, och Tengo, som drömmer om att bli författare. Aomame blir varse att hon har förflyttats till 1Q84s värld som skiljer sig från hennes egen verklighet. Tengo dras i och med omarbetandet av en sjuttonårig flickas manus in i en del förbryllande omständigheter. Konstigt (på både ett bra och ett dåligt sätt), ryckigt, segt ibland – och har herr Murakami gått och blivit gubbsjuk på senare år?

14 år till salu – en skakande svensk historia av Caroline Engvall är den sanna berättelsen om fjortonåriga Tessan som efter att ha blivit våldtagen börjar sälja sex för att skada sig själv. Väldigt otäckt, men ett viktigt ämne.

Trettonde natten av Eddy C. Bertin får vara med mycket denna vecka då den dyker upp i min Från A till Ö-utmaning också på onsdag. Jag skrev nyligen recension på den. För mig har denna spökhistoria rent nostalgiskt värde. Den är precis lagom läskig och ruskig för gruppen 12 år och uppåt, men kan vara något daterad och ibland blir språkbruket lite lustigt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Titelsiffror

 1. Nilmas Bokhylla skriver:

  Hm, får se om jag hittar några böcker här hemma på det temat 🙂

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag ar inte läst någon av de här tre, några Murakami dock, men inte just den här.

 3. Monika skriver:

  Har inte läst en endaste en av dina tre. Inte ens författarna, även om nu Murakami står i hyllan.

 4. bloggbohemen skriver:

  Murakamis 1Q84 har jag inte läst. Känner ett motstånd bara för att det är en trilogi och jag är så trött på alla trilogier. Fördrar fristående böcker (om det inte är deckare, då funkar det med serier).

 5. Lena skriver:

  Har inte läst någon av dina. Muramaki har jag funderat på att läsa och av Engvall har jag boken Skamfläck stående för läsning.

 6. bokmal73 skriver:

  Har inte läst några av din trio, men är sugen på att läsa Murakami.

 7. Lotten skriver:

  Intressant urval. Murakami tillhör de där som jag känner att jag ”borde” prova…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.