Tematrio: Titelverb

Tematrio

Till min stora lättnad får jag nu lägga böckerna åt sidan och ägna mig åt en helt annan typ av böcker. Vi kan väl säga att kvantitativ metod inte är min grej och lämna det därhän. Desto mera min grej är ju tematrio och denna vecka har vi ett titeltema. Lyran uppmanar oss att berätta om tre bra böcker med verb i titlarna!

Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King är en av favoriterna i hans produktion, men kanske inte en typisk King. En ung flicka skiljs åt från sin familj och går vilse i Appalacherna. Som sitt enda sällskap har hon en bärbar radio. Hon lyssnar på baseballmatcher och fantiserar om att hennes hjälte, spelaren Tom Gordon, ska rädda henne.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en bok för bokälskaren och den som vill minnas hur det var att först förälska sig i läsningen. Drottningen av England råkar en dag hamna på en bokbuss när hon jagar efter sina corgis. Av ren artighet lånar hon en bok. Sakta förändras hon när hon upptäcker frigörelsen i det skrivna ordet. Hovet är inte lika förtjust.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowksi är en hjärtevärmande berättelse om grannar som förs samman av en isstorm som lamslår Quebec. Händelserna föregås av att en pojke, som har känt att något inte har stämt över jul, får veta att hans föräldrar ska skiljas. Han ber desperat om hjälp från ovan. Dagen efteråt drar stormen in.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Tematrio: Titelverb

 1. Boklysten skriver:

  Det är bara den sista i din trio jag läst, men jag blir lite nyfiken på Drottningen vänder blad.

 2. Johanna skriver:

  Nr 2 &3 kan jag tänka mig att läsa någon gång 🙂 Kul titlar.

 3. Helen skriver:

  De två sista böckerna har jag läst och gillat, den första är jag väldigt sugen på.

 4. Marie Eggimann skriver:

  Ja men det var väl tre jättebra verb om böckerna var bra kan jag inte uttala mig. Fisken ändrar… står fortfarande i bokhyllan.
  Mia

 5. Anna A skriver:

  Inte läst någon av dessa även om jag är sugen på drottningen vänder blad. Tack för tipsen.

 6. Linda skriver:

  Den sista är mycket bra! Drottningen vänder blad har jag någonstans här hemma oläst. Borde ta tag i den snart. Lättare sagt än gjort;),

 7. Sanna skriver:

  Boken om drottningen är jättesöt, den gillade jag mycket!

  Om kvantitativ metod: är det ungefär det som beskrivs i förordet i skolboken i ”Döda poeters sällskap”, den delen i boken som alla pojkarna får riva ut? Det låter så 🙂

 8. Anna skriver:

  Då hade vi en titel som var samma, av alla som man kan välja. Lustigt 🙂 Fiskarna är en fantastisk liten feelgood. Den tipsar jag ofta om.

 9. Freja skriver:

  Kul med en till utmanande triss! Jag har inte läst någon av böckerna du tar upp, men den sista ligger här hemma och väntar på att jag ska ta itu med den…

 10. Drottningen vänder blad är bara så bra!

 11. Ugglanoboken skriver:

  Drottningen vänder blad låter definitivt som en bok för mig – tack för tips!

 12. Maria skriver:

  Länge sedan jag läste Stephen King. Slutade eftersom jag tyckte Jurtjyrkogården och Staden som försvann var så grymt läskiga. Flickan som älskade Tom Gordon verkar lite snällare, den borde jag läsa.

 13. Bokmania skriver:

  Drottningen vänder blad är en härlig bok. De två andra har jag inte läst, men hört om.

 14. Drottningen har jag läst (för evigheter sen) och tyckt om, och jag är nyfiken på dina andra, får skriva upp dem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.