The Girl Who Fell Beneath the Sea av Axie Oh

The Girl Who Fell Beneath the Sea av Axie Oh

Författare: Axie Oh
Förlag: Hodder & Stoughton (2003)
Antal sidor: 336 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Minas folk har i alla tider tillbett Havsguden. Men de senaste årens stormar som härjat deras hemland får dem att tror att de har väckt hans vrede. För att blidka denna offrar de varje år en vacker jungfru för att bli hans brud. En dag hoppas de att den ”sanna bruden” ska väljas och göra att lidandet upphör. Många tror att denna är Shim Cheong, byns vackraste flicka och Minas brors käresta. Trots att han vet att det innebär döden, följer Joon med på båten när hon ska offras. Även Mina följer med och hoppar i vattnet i Cheongs ställe. Hon förs till andevärlden och upptäcker att Havsguden är försänkt i en förtrollad sömn. Om Mina lyckas väcka honom, kanske hon kan få ett slut på de dödliga stormarna. Men tiden är knapp: en människa kan inte leva hur länge som helst i andevärlden. Och det finns de som skulle göra vad som helst för att hindra Havsguden från att vakna…

The Girl Who Fell Beneath the Sea var en bok som jag inte alls hade hört talas om förrän den började dyka upp på årets sommarreor. Handlingsmässigt påminner den lite om tv-serien The Ghost Bride i sin skildring av andevärlden, dess regler och de väsen som befolkar den. Andevärldens rika mytologi och färgstarka personligheter är inspirerade både av koreansk mytologi och filmen Spirited Away.

Huvudpersonen i The Girl Who Fell Beneath the Sea, Mina, är inte särskilt unik i ungdomsromanens värld. Hon är den till synes alldeles vanliga flickan som helt plötsligt finner sig i en ovanlig situation. Då står det klart att hon förstås har allt som krävs för att rädda världen. Överlag känns det som om svagheten i berättelsen ligger hos just Mina och hennes kärleksintresse, Shin. Var för sig går de an, men deras förälskelse känns inte trovärdig.

Trots att världsbygget är starkt och fascinerande, känns det som om Axie Oh hade kunnat göra mer av det för att göra det till sitt eget. Lägg därtill att handlingen många gånger är väldigt förutsägbar. Men sin förutsägbarhet och ibland bristande originalitet till trots, så har i alla fall läsaren aldrig en tråkig stund medan man läser denna bok.

Så medan The Girl Who Fell Beneath the Sea är bitvis ojämn, så är det också en rikt skildrad fantasyberättelse om hopp, lojalitet, ödet och familj.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.