The Girl with All the Gifts

Regissör: Colm McCarthy
Manus: Mike Carey
Skådespelare: Sennia Nanua, Gemma 
Arterton, Glenn Close, Paddy Considine, 
Fisayo Akinade
Produktionsår: 2016
Längd: 111 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Melanie är en märklig flicka. Men kanske inte fullt så märklig som den situation hon lever i. Tillsammans med ett antal andra barn förs hon varje dag, fast förankrad i en rullstol, till en lektionssal där de lär sig olika saker. Kraftigt beväpnade vakter ser till att de aldrig kommer loss. Ibland försvinner något barn. Ofta sammanträffar detta med att Dr. Caldwell har ställt frågor till Melanie. Hon tycker inte speciellt mycket om Dr. Caldwell eller sergeant Parks, men avgudar läraren miss Justineau. När basen där de lever attackeras tvingas de ut i vildmarken, en värld där människan nästan är utrotad, och sakta börjar Melanie förstå sanningen om sig själv.

Boken som The Girl with All the Gifts är baserad på var en av mina starkaste läsupplevelser år 2016. Det är fortfarande en bok jag återvänder till i tankarna. Som film är det en riktigt snygg produktion. Miljöerna ger den rätta apokalyptiska känslan, tillsammans med ett välsatt ljud gör det ett slående intryck. Skådespelarensemblen gör ett fantastiskt jobb. Sennia Nanua (Melanie) är särskilt imponerande och det tycks lovande inför en framtida karriär. Glenn Close (dr Caldwell) är kyligt obehaglig, medan Gemma Arterton (miss Justineau) är mycket sympatisk och har bra kemi med Nanua.

The Girl with All the Gifts är dock, för min del, inte en lika stark upplevelse som boken. Det har gjorts en del märkliga ändringar, märkliga därför att manusförfattaren även är bokens författare, som gör att saker och ting avslöjas mycket tidigare. Sedan är det ju som så att sådant som blir läskigt i mitt huvud ofta ter sig lätt löjeväckande på duken. Som de Hungrigas tuggande. Inte särskilt läskigt i filmen, väldigt obehagligt i boken. Min upplevelse är också att karaktärerna i filmen blir lite åt det hållet som negativa recensioner av boken anklagar dem för: platta, stereotypa. Bortsett från relationen mellan miss Justineau och Melanie känns det inte övertygande alls.

Men på det stora hela är The Girl with All the Gifts en ytterst välgjord filmatisering och definitivt en fräsch fläkt inom zombiegenren.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Girl with All the Gifts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.