Elegy

Regissör: Isabel Coixet
Manus: Nicholas Meyer
Skådespelare: Ben Kingsley, Penelope 
Cruz, Dennis Hopper, Patricia Clarkson, 
Peter Sarsgaard
Produktionsår: 2008
Längd: 112 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format (som import)
Bluray | Discshop
DVD | Discshop

David Kepesh är en hyllad universitetsprofessor, som lever i ett tillstånd av vad han kallar för frigjord manlighet. Äktenskap är något han föraktar och relationer ska helst vara flytande utan några som helst band. Men så kommer Consuela Castillo in i hans liv. En av hans studenter som väcker ett plötsligt köttsligt begär och ägandebehov som han tidigare inte har känt. Inom sinom tid gror passionen in till något annat och en komplex kärlekshistoria tar sin början.

Jag har för mig att jag läste en hyllande recension av Elegy i en veckotidning och greps av begär av att se den. Ett försök gjordes omedelbart efter att jag hade fått den, men det blev aldrig att jag såg klart den. Det är en konstnärlig film, vilket innebär att den har ett stillsamt tempo. Fotot är mycket vackert och musiken väl genomtänkt till handling och scenerier. Då både Consuela och David är intellektuella förekommer även en hel del djupa diskussioner om konst och teater. Det hela är en mycket snyggt gjord film.

Men den vackra ytan kan inte dölja den sunkighet som genomsyrar Elegy. Ben Kingsley är onekligen en skicklig skådespelare, men när hans karaktär kommenterar om att telefonnumret till en hjälplinje för sexuella trakasserier satts upp utanför hans kontor och han därför inte gör kontakt med elever förrän kursen över får det mig att undra om det finns en anledning till det hela. Den tröttsamma synen på mäns sexualitet som okontrollerbar, vilket främjar otrohet, genomsyrar filmen. Penelope Cruz får heller inte göra mycket till skådespeleri, då Consuela bara är ett objekt för Davids åtrå utan några större personlighetsdrag. Hon är bara en kropp som ska främja något slags karaktärsutveckling i David.

Vissa filmer förstår en bara av att läsa baksidestexten att de inte är en något för en själv. Jag förstår inte vad jag tänkte med när jag trodde att Elegy skulle vara sevärd.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.