The Imitation Game

the imitation game

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Morten Tyldum
Manus: Graham Moore
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Produktionsår: 2014
Längd: 114 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Under andra världskriget använder sig tyskarna av en kodningsmaskin som kallas för Enigma för all sin kommunikation. De allierade är oförmögna till en början att knäcka den, men tillsätter ett team matematiker, kodknäckare och lingvister för att försöka överlista maskinen. En av dem är matematikern Alan Turing. Han börjar genast arbeta på en maskin som ska kunna knäcka meddelandena varje dag, i princip i samma stund som de får dem. Men samtidigt som Turing för en kamp mot klockan för att rädda miljontals människoliv, måste han dölja en hemlighet som kan innebära slutet för hans karriär.

The Imitation Game har en bruten kronologi som berättar om tre viktiga perioder i Alan Turings liv: hans tid som skolpojke, tiden under andra världskriget när de febrilt arbetade för att knäcka Enigma och hans liv under efterkrigstiden. Klippningarna mellan dessa upplevde jag i början som klumpigt utförda och att de störde berättelsens rytm, men filmen tar sig ju längre in i den som jag kommer. Andra halvan får mig att hålla andan.

The Imitation Game är, den hoppiga kronologin till trots, en mycket välgjord film. Det skapas en enorm spänning i hur och om de ska lyckas knäcka koden. Jag rycks med, sitter andäktigt och försöker låta bli att missa någonting. Varje gång de misslyckas och måste börjas med, upplever jag deras frustration. I andra halvan börjar de också leverera känslomässigt, så att jag sitter med tårar i ögonen.

Benedict Cumberbatch gör en lysande insats som Alan Turing. Det är en komplex rolltolkning av en person som är lite introvert, lite autistiskt lagd, som inte vill lösa mysteriet för att rädda sitt land utanför att han tycker om pussel. Han är blödande sårbar på skärmen. The Imitation Game tar sig en del kreativa friheter, men lyckas ändå skapa en gripande film om ett tragiskt människoöde. Lönen för att korta ned kriget avsevärt är att dömas för grov oanständighet (sin homosexualitet) och kemiskt kastreras.

Keira Knightley gör även hon en mycket fin insats, trots att hennes roll delegeras till att enbart fungera stöttande till Turing. Det fanns en viss rädsla när hon introduceras i The Imitation Game att de skulle försöka sig på en klumpig romans, ensidig eller ömsesidig, mellan Turing och Clarke, men lyckligtvis har de insikt nog att avstå från en sådan fadäs. Istället växer en nära, varm vänskap fram.

The Imitation Game är lysande och en av årets mest minnesvärda filmupplevelser.

betyg4

Andra som har bloggat om The Imitation Game

Bokföring enligt Monika; BoktokigHermia Says; romeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The Imitation Game

  1. Monika skriver:

    Jag var också lite orolig för att de skulle förstöra filmen med en romans, tack och lov så förstod de bättre 🙂

  2. gillade filmen, sorgligt att slutet sant…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.