The Librarians, säsong 2

Omslagsbild The Librarians, säsong 2

Skapare: John Rogers
Skådespelare: Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth, John Harlan Kim, John Larroquette
Produktionsår: 2015-2016
Säsong: 2
Antal avsnitt: 10
Längd: 450 minuter

Bibliotekarierna återförenas när de alla får olika ledtrådar om att något kommer att hända på ett museum. En våldsam storm blåser upp. De ställs inför trollkarlen Prospero, skildrad i Shakespeares Stormen men med en egen agenda. Om han kan återvinna sin magi, ska han skapa en planet helt täckt av träd och utan människor. Till sin hjälp har han andra fiktiva karaktärer. Bibliotekarierna ställs inför sin största utmaning när de ska besegra denna trollkarl och lösa mysteriet bakom var han kom ifrån…

Jag har inte läst Shakespeares Stormen, men den andra säsongen av The Librarians är ändå en av mina favoriter för dess anspelningar på Shakespeare och hans världar. Richard Cox porträtterar Prospero, en fängslande antagonist, och görs sällskap av David S. Lee som James Moriarty. Sedan när kan jag motstå en referens till Sherlock Holmes?

Lite förvånad blir jag när jag ser om säsongen och inser att det ändå är tämligen få avsnitt som rör den delen av historien. Istället byggs säsongen upp fristående avsnitt. Många av dem är riktigt bra, såsom And the Image of an Image, där de ställs inför Dorian Gray i modern tappning, och And the Infernal Contract, som är ett Faustliknande drama som utspelar sig i en småstad. Mest gripande är dock ett avsnitt som jag tydligen har missat: And the Point of Salvation. Efter en explosion i en forskningsanläggning fastnar de i en tv-spelsliknande mardröm där Ezekiel Jones är den enda som minns vad det är som sker… En märklig premiss som leder till fördjupning av en karaktär som mest är där för comic relief och som blir sorgligt mellan varven.

Karaktärerna blir alltmer mångfacetterade och sammansvetsade. Det är i mångt och mycket det som gör världen att se, samt dess förmåga att leka med referenser till både mytologi och litteratur.

Andra säsongen av The Librarians är så jäkla bra. Om du letar efter smart, men lättsmält och rolig fantasy så är det här definitivt något för dig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Säsong 1 (recension)

Säsong 2

Säsong 3

Säsong 4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på The Librarians, säsong 2

  1. Tant Augusta skriver:

    Var kan man se de här serien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.