The Road to Cana av Anne Rice

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

the road to cana

Författare: Anne Rice
Serie: Christ the Lord, #2
Förlag: Arrow (2009)
Antal sidor: 340 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När Jesus är trettio år upplever han och hans nära släkt en lång, dammig vinter fylld av oro och kaos. Herodes härskar över Galiléen, Pontius Pilatus är Judéens nya romerska guvernör och det romerska riket tycks regera över hela världen. Det är en orolig tid, med hot om uppror, och stämningen når även det lugna Nasaret. Rykten om den obefläckade avelsen består. Jesus kämpar med familjens krav och tyngden av hans öde. Runt omkring honom väntar människor på ett tecken om vilken väg han kommer att ta.

Det är ett ambitiöst projekt som Anne Rice har tagit sig an med denna serie där hon skildrar Jesu liv från barndom till de händelser som är välbekanta. The Road to Cana är andra delen i denna serie. Det är tydligt att det har krävts en enorm mängd efterforskningar för att skriva dessa böcker.

Mödan är värd det, eftersom känslan jag får när jag läser är den att jag befinner mig där, i den tiden. The Road to Cana behandlar frågor som homofobi och kvinnors begränsade rättigheter inom ramen för den tid som Jesus levde i, men på ett sätt som gör dem aktuella idag. Den som väntar sig en sexistisk, homofob Jesus får vända sig till någon annan än Rice. Det porträtt hon målar är av en kärleksfull, icke dömande, medkännande man.

Sedan barndomen har jag varit intresserad av Jesus. Inte som gudomlig eller människornas frälsare, utan som människa. Det är den mänskliga sidan som skildras i The Road to Cana. Han är en man med behov, bekymmer, humor och frågor. Det går lätt att relatera till och närma sig honom. Ändå finns den gudomliga sidan ständigt närvarande. Det är en fin balansgång att inte låta den ena sidan ta överhanden, kanske ett bevis på Rice skicklighet som författare.

The Road to Cana skildrar till att börja en tid i Jesus liv som inte är så välkänd, innan han börjar missionera. Rice har fått vända sig till gospel för att bygga upp berättelsen till denna trovärdiga nivå. Men senare närmare sig det alltmer berättelserna från Bibeln.

Andra böcker i serien

Out of Egypt

The Road to Cana

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.