Jakten på svenskheten av Qaisar Mahmood

jakten på svenskheten

Författare: Qaisar Mahmood
Förlag: Natur & Kultur (2012)
Antal sidor: 272 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När Qaisar Mahmood satte sig på sin motorcykel och reste 900 mil, var det för att bena ur vad som är svenskhet. Resan förde honom till större städer, mindre orter och ännu mindre avfolkade samhällen. Alla hade en tydlig bild av vad som kännetecknar en svensk och svenskhet, men i övrigt var de mer olika än lika. Det fanns inget som skiljde dem från andra individer vad det gäller åsikter, värderingar eller normer. Denna resa resulterade i Jakten på svenskheten: en bok om oss svenskar och våra idéer om vilka vi är.

Jakten på svenskheten inleds med att Qaisar och hans vänner slår sig ned för att spela ett spel, som ska avgöra hur pass svensk en person är. Lite på skämt, lite på allvar, börjar de spela. Men allt med spelets lopp börjar de ifrågasätta hur sanningsenligt spelet är. Att ursäkta sig för röran, trots att en har städat, är inte det väldigt pakistanskt? De beteenden som pekas ut som typiskt svenska är inte unika för svenskar.

Det finns olika sätt att betrakta kultur. Ett är det essentialistiska, där kultur betraktas som något inneboende, något en person föds med. Enligt detta synsätt skulle kultur vara statiskt och det förklarar inte den variation som Mahmood lade märke till. Om kultur betraktas som något socialt konstruerat, något som tillskriver mening, symboler samt normer och värderingar utifrån ett system som påverkar hur människor tänker och agerar. Samtidigt är det en process, som aldrig ligger i vila. Kultur förändras. Det är bara att titta i historieböckerna.

Genom Jakten på svenskheten, med sin historiemedvetna analys, lär jag mig mycket om Sverige som jag tidigare inte har haft en aning om. Hur mycket av vår ändå ganska nära historia påverkar hur vår samhällskultur ser ut. Det är verkligen fascinerande läsning.

Det känns dock som om Jakten på svenskheten är lite för lång. I den senare halvan känns det som om det mest blir upprepning av det som jag har läst tidigare i boken. Det går inte att variera så mycket att han anländer till en ny plats, får insikter och börjar reflektera kring det. Ändå är det kanske slutet som kommer att leva kvar längst när hans dotter ombeds ta med mat från sitt hemland och Qaisars reaktion är klockren.

Jakten på svenskheten är en tankeväckande och högaktuell bok, som jag i närmast sträckläste.

betyg4

Andra som har bloggat om Jakten på svenskheten

Jennys bokstavliga vardag

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Jakten på svenskheten av Qaisar Mahmood

  1. Robert W skriver:

    Det låter som en jätteintressant bok!

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Låter väldigt intressant!
    PS – boken och de andra presenterna kom häromdagen. Tusen tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.