Regissör: James Marsh Manus: Anthony McCarten Skådespelare: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior Produktionsår: 2014 Längd: 123 minuter Exempel på var den kan köpas i olika format Bluray | CDON, Discshop DVD | CDON, Discshop
Det är år 1963 och Stephen Hawking studerar kosmologi vid Cambridge. Han har problem med att bestämma sig för inom vilket området han vill doktorera, och trevligare distraktion är konststudenten Jane Wilde. Han faller hårt för henne. Snart kommer han också på vad det är han vill forska inom: att finna en simpel, elegant förklaring på universum. Men blott 21 år gammal drabbas den sunde och sportige Stephen av ett mardrömsbesked: han har den obotliga sjukdomen ALS och läkarna tror att han bara har två år kvar att leva.
På Oscarsgalan i år tycktes alla priserna stå mellan två filmer om två briljanta forskare. En var The Imitation Game som handlar om den brittiske matematikern Alan Turing som hjälpte till att knäcka Enigmakoden. Den andra var The Theory of Everything som handlar om fysikern Stephen Hawking. Och oavsett hur mycket jag än hade velat se Benedict Cumberbatch vinna en Oscar, så måste jag säga att Eddie Redmayne förtjänar det så otroligt väl.
Det är nämligen briljant skådespeleri som han bjuder från början till slutet av The Theory of Everything. Inledningsvis är han ett kufiskt, underhållande geni som försöker att uppvakta en flicka som inte liknar någon i hans umgängeskrets. Men snart börjar sjukdomen visa sig: kramper, hur Hawking faller omkull, och Redmayne gestaltar den här rädslan så väl att jag får en klump i magen av det. Till slut är han helt förlamad och det enda som kan uttrycka något är ögonen. Det fascinerar mig hur mycket Redmayne förmedlar bara genom sin blick. Lyssna på mig, jag blir verkligen lyrisk över den här filmen.
Stephen Hawkings arbete får ta ett steg tillbaka, även om det är högst närvarande, till förmån för att skildra hur det är att leva med en svår sjukdom och hur det tär på förhållandet. The Theory of Everything visar på att det finns mycket kärlek mellan Stephen och Jane (Felicity Jones), men att det blir svårt. Det fungerar inte att hon ska vara den primära vårdaren och samtidigt ta hand om deras tre barn. Det fungerar inte att hennes liv hela tiden ska ta ett steg tillbaka. Men de kämpar vidare, inte för att besegra sjukdomen, utan för att lära sig leva med den.
The Theory of Everything är en stark och osentimental film om kärlek och att kunna leva och utforska världen.
Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson
Du fungerar nästan som min försökskanin när det gäller filmer 🙂 Vid flera tillfällen har du sett filmer som jag snart ska se eller vill se. Tycker det upplägget funkar finfint 🙂
Vad roligt 🙂
Blir sugen på att se den när jag läser det här 🙂
Gör det! Den är varmt rekommenderad 🙂