The Wife

Omslagsbild The Wife

Regissör: Björn L. Runge
Manus: Jane Anderson
Skådespelare: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater
Produktionsår: 2017
Längd: 99 minuter

Makarna Castleman ligger spänt vakna och väntar på telefonsamtalet som kanske ska förkunna att Joe Castleman har vunnit Nobelpriset i litteratur. Det har han. Men under resan till Stockholm, börjar Joan Castleman blicka tillbaka på sitt liv som gift. Joe har trott sig äga världen i sin roll som en av USA:s mest framstående författare, men varit oförmögen att ta hand om vare sig själv eller någon annan. De senaste fyrtio åren har Joan vigt till att ta hand om honom och stötta hans karriär, medan hon har ignorerat sina egna avsevärda författartalanger. Nu börjar hon undra om hon inte har fått nog.

För två år sedan läste jag Hustrun av Meg Wolitzer och blev lite besviken. Nu fick Netflix in filmatiseringen The Wife med Glenn Close och Jonathan Pryce i huvudrollerna, och jag bestämde mig för att se den. Här finns ett sällsynt fall där filmen faktiskt överträffar boken. Här blir det verkligen ett spännande drama om de val som har lätt fram till att karaktärerna befinner sig där de gör nu.

Det som gör att jag blir imponerad av The Wife är främst Glenn Close prestation. Hon är en enastående skådespelerska och lyckas verkligen väcka liv i Joan, i hennes frustrationer och passioner. Jonathan Pryce lyckas också porträttera det arroganta, men samtidigt svaga och hjälplösa i Joe. Han är en man med förmåga att ställa till det och sedan inte klara av att ta sig ur sin egen röra. Max Irons är även han bra som parets son, som söker faderns gillande, och Christian Slater är mycket bra i sin roll som reporter. En reporter som gräver efter parets hemligheter. Lite av ett eko av hans roll i Interview With the Vampire.

Fotot i The Wife är snyggt och likaså kostym- och kulissdesign. Eftersom de har förflyttat handlingen från Helsingfors till Stockholm är det miljöer man i viss mån känner igen. Och förstås, eftersom det är en amerikansk film som utspelar sig i Sverige, så snöar det och är mycket kallt.

The Wife är tack vare sina starka skådespelarinsatser ett lysande drama om kulturmannen och hans stöttande hustru, med en liten tvist på slutet.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på The Wife

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.