Hustrun av Meg Wolitzer

Omslagsbild Hustrun av Meg Wolitzer.

Författare: Meg Wolitzer
Originaltitel: The Wife
Översättare: Peter Samuelsson
Förlag: Månpocket (2018)
Antal sidor: 233 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Joan träffade sin man Joe Castleman på en kurs i kreativt skrivande, där hon var elev och han var professor. Nu gift sedan fyrtio år tillbaka i tiden, har Joan fått nog. Tillvaron som den perfekta författarhustrun har börjat stå henne upp i halsen. Hon vill lämna sin man, som blivit en uppburen och självgod amerikansk författare. Sina egna författardrömmar fick hon tidigt lägga på hyllan för att kunna stötta honom i hans med- och motgångar, följa med honom på alla resor och uppläsningar. Nu sitter de på planet till Helsingfors, där Joe ska få ta emot ett prestigefullt litteraturpris av finska akademin.

Min första bekantskap med Meg Wolitzer skedde förra året och var en av 2018 års största läsupplevelser. När min mamma överraskade mig med Hustrun i födelsedagspresent fick jag höga förväntningar. Det är en av Wolitzers mest kända böcker och tämligen aktuell som storfilm med Glenn Close i huvudrollen.

Dessvärre fastnar jag inte riktigt för Hustrun. Varför kan jag inte sätta fingret på. Wolitzer skriver lika skarpt och svartsynt roligt som hon brukar, om kulturmannen och hans tålmodiga hustru som till sist får nog. Om deras liv och hemligheterna mellan dem, som till sist byggs upp mot ett spännande, men dessvärre inte chockerande, avslöjande. Det är en berättelse om de val människor gör i livet och vad de kan kosta oss när vi till sist ser tillbaka på det liv vi har levt.

Hustrun levde inte riktigt upp till mina förväntningar, men är en bok som är intressant att fundera kring och diskutera med andra.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Hustrun av Meg Wolitzer

  1. Pingback: The Wife - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.