Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Omslagsbild Godnattsagor för rebelltjejer

Författare: Elena Favilli och Francesca Cavallo
Originaltitel: Good Night Stories for Rebel Girls
Översättare: Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason
Förlag: Max Ström (2017)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Godnattsagor för rebelltjejer finansierades ursprungligen genom Kickstarter och slog rekord i antal förbeställda exemplar. Det är en av världens mest uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Det är en bok full av kvinnliga förebilder: hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen.

Vid det här laget känner ni mig ganska väl och är inte det minsta överraskade över att lilla jag ville läsa Godnattsagor för rebelltjejer. Så när inte bara en av böckerna, utan båda, dök upp på bokrean kändes det som något jag var tvungen att investera i till min bokhylla.

Det som imponerar på mig mest är vidden i Godnattsagor för rebelltjejer. Vi får möta mer eller mindre kända kvinnor som alla gjort något för att påverka världen på sitt vis, i stort eller smått. Från världens alla hörn. Varje uppslag innehåller en kort berättelse om en kvinna som har gått sin egen väg och en vacker illustration av ett gäng talangfulla illustratörer. Det här är spännande och stärkande läsning.

Godnattsagor för rebelltjejer har inte som syfte att vara en ren historiebok och en del av berättelserna känns därför lite tillrättalagda. (Såsom intrigmakandet mellan Mary Stuart och Elizabeth I.) Men det är inget som stör. Det här är en bok för unga och gamla som visar att trots att historieböckerna ofta ekar tysta så är det inte så att kvinnor har gått genom historien utan att åstadkomma något. Går inte genom livet idag utan att åstadkomma något.

Godnattsagor för rebelltjejer är en stärkande och spännande bok om kvinnor som inte har gått att tysta eller stoppa, utan följt sina egna hjärtan därför att något annat är helt uteslutet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo

  1. Marie skriver:

    Vi har den på jobbet så jag funderar på att låna den där, barnen har läst och tyckt om.

  2. Pingback: Goodnight Stories for Rebel Girls 2 av Elena Favilli och Francesca Cavallo - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.