Samlade sagor om Pelle Kanin av Beatrix Potter

Omslagsbild Samlade sagor om Pelle Kanin: en kanin i blå jacka som äter morötter, en rödhake som sitter på skaftet till en spade.

Författare: Beatrix Potter
Illustratör: Beatrix Potter
Originaltitel: The Complete Adventures of Peter Rabbit
Översättare: Birgitta Hammar och Britt G. Hallqvist
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
Antal sidor: 89 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Livet i trädgården är inte lätt. Överallt finns det frestelser och faror för små kaniner. Särskilt för en nyfiken en med blå jacka. Som tur är har Pelle kusinen Benjamin, som kan hjälpa honom när han hamnar i knipa. Då gäller det ju att återgälda tjänsten senare i livet.

Jag har ju varit djurtokig hela livet och älskade därför den tecknade serien med Beatrix Potters sagor som jag såg om och om igen som barn. Samlade sagor om Pelle Kanin är dock den första boken jag läser av henne. (Åtminstone som jag är medveten om.) Hennes illustrationer är fantastiskt fina med de dämpade färgerna och detaljrika djuren.

Med tanke på hur gulliga illustrationerna är, blir jag nästan lite chockad av hur… i närmast brutal Samlade sagor om Pelle Kanin kan vara. Jag menar, det görs inte direkt någon hemlighet av att Pelles pappa blev dödad och uppäten som paj. Det märks att berättelserna är skrivna i en annan tid, särskilt när Benjamins pappa agar dem. Detta kan göra att den som läser sagorna för sina barn nog får vara beredd på att prata om hur tiderna var annorlunda, men också vara beredd på att små barn kan tycka att detta är lite otäckt.

Samlade sagor om Pelle Kanin består av tre kaninsagor. Den första är just Sagan om Pelle Kanin, där Pelle, trots sin mors förmaningar, hoppar in i bonden Karlssons trädgård och nästan råkar riktigt illa ut. Direkt följer Sagan om Benjamin Kanin, där Pelles kusin hjälper honom att på nytt ta sig in i Karlssons trädgård, denna gång för att återta Pelles kläder. I Sagan om Flopsys ungar är Pelle och Benjamin vuxna och Benjamin är gift med Pelles syster. De har ett par ungar tillsammans, som även de råkar illa ut för herr Karlsson. Berättelserna är underhållande och spännande, och tidlösa på ett sätt som gör att båda vuxen och barn har stor behållning av dem.

Samlade sagor om Pelle Kanin är en otroligt fin nyutgåva av riktiga barnboksklassiker. Väl värd att ge bort i present eller bara ha i sin ägo för att den är så fin.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Samlade sagor om Pelle Kanin av Beatrix Potter

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.