Tio böcker för läsare som gillar historisk fiktion

Topp Tio Tisdag

Trist med en gråmulen tisdag efter de senaste dagarnas härliga sol. Grått väder gör mig trött och idag behöver jag vara skärpt, eftersom jag ska ut på äventyr: det är dags att genomföra den första intervjun till uppsatsen.

Men först är det en lång sträcka fram tills dess, och då tar jag först tag i Top Ten Tuesday innan jag börjar förbereda mig. Veckans tema är Ten Books For Readers Who Like _________. Jag hade huvudbry över vad jag skulle välja, men till sist blev det historisk fiktion.

Grön drake, vit tiger av Anette Motley är en fiktiv skildring av kejsarinnan Wu Zetian, som var den enda kvinna som kröntes till kejsare. Riktigt spännande läsning och en favorit från tonårstiden. Jag måste nog ta och läsa om den.

Det rena landet av Alan Spence skildrar den sanna berättelsen om skotten och handelsmannen Thomas Glover, vars livsöde ligger till grund för Madame Butterfly. Skildrar en väldigt lång och händelserik period av japansk historia och är otroligt välskriven.

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein utspelar sig under andra världskriget. En spion har tagits tillfånga i det ockuperade Frankrike och efter veckor av tortyr har hon knäckts. Hon sätter sig ned för att beskriva en bekännelse. Spännande bok där kvinnlig vänskap står i centrum.

Outlander-serien av Diana Gabaldon är svår att genrebestämma, men den innehåller i alla fall definitiva drag av historisk fiktion. Spännande tegelstenar som är riktigt beroendeframkallande.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är kanske inte renodlad historisk fiktion, då den även utspelar sig i nutid, men är ändå en starkt, brutal skildring av en romsk flickas upplevelser i koncentrationslägren under andra världskriget och hur en lögn påverkar hela hennes liv.

Cry to Heaven av Anne Rice är en av mina absoluta favoritböcker. Om kastratisångare, syskonrivalitet, svek och hämnd. Jag skulle nästan, men bara nästan, vilja påstå att detta är det bästa som hon har skrivit.

Affinity av Sarah Waters är ett riktigt gotiskt mästerverk. En ung kvinna, diagnostiserad med hysteri och nyligen tillfrisknad, börjar besöka ett kvinnofängelse, såsom fina damer gjorde på den viktorianska tiden. Där möter hon ett medium som sitter inne för bedrägeri och hon dyker ned i den spiritualistiska världen.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt handlar om Magdalena Swärd, som anställs som sällskapsdam åt en friherrinna för att följa med henne till slottet Wadenstierna. Där möter hon den ökända greven Gabriel Gripklo. Underbar verklighetsflykt!

Vi kom över havet av Julie Otsuka är en unikt skildrad berättelse om de japanska postorderbrudar som kom över havet på 1920-talet. Livet i USA blev sällan som de hade tänkt sig och ibland blev det mycket hårt. Väldigt stark berättelse som dröjer sig kvar hos mig.

Utrensning av Sofi Oksanen utspelar sig både i nutid och under tiden när Estland var ockuperat av Sovjet. Aliide Truu hittar en dag en avsvimmad flicka i sin trädgård. Hon visar sig ha kopplingar till det svek som Aliide begick i det förflutna. Väldigt stark bok med ett oerhört driv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Tio böcker för läsare som gillar historisk fiktion

  1. Monika skriver:

    Det här var ju lite spooky… 😉 Kodnamn Verity får jag nog snart läsa, det är så många som gillat den.

  2. Ewelina skriver:

    De skandalösa och Kodnamn Verity har jag läst och tyckt att de har varit riktigt bra. Sen finns det flera böcker på din lista som jag tänkt läsa, t.ex. Jag heter inte Miriam, Vi kom över havet och Utrensning.

  3. Johanna skriver:

    Älskar också historiska romaner och funderade på att ta det temat, men ändrade mig. Har läst drygt hälften av dessa, de andra får jag anteckna på tipslistan. 🙂

  4. Ewa K skriver:

    En superbra lista 🙂

  5. Anna A skriver:

    Har bara läst böcker ur Outlander-serien. Tack för tips!

  6. Petra skriver:

    Kodnamn Verity och första Outlander boken är de enda av dess som jag läst. Dock gillar jag båda mycket. Har helt klart en del böcker jag måste kolla upp nu. Bra lista. 🙂

  7. Lottens bokblogg skriver:

    Spännande val. Först tänkte jag att ”det är ju inte min grej” men när jag ser listan hittar jag ju flera som jag läst och gillat väldigt mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.