Köpstopp, eller ett försök att minska hyllvärmarna

killhyllvärmareJag vet inte om jag tror på det här med köpstopp. I alla fall inte när det gäller mig. Detta grundar jag på att jag 2013 hade ett köpstopp och jag tyckte jag var jätteduktig på att hålla mig till det, och likförbannat kom det in ungefär lika mycket böcker som det brukar under det året. Totala köpstopp verkar inte fungera för min del.

Jag tänkte däremot inspireras av How hollow heart and full, som för några år sedan inledde projekt Kill hyllvärmare och som visade sig vara väldigt effektivt. Det hela går ut på att om du läser fem hyllvärmare, så får du köpa en ny bok. Detta borde uppmuntra mig till att ta itu med de många bra böcker som jag redan har i hyllan och även att vara väldigt selektiv med vad det blir för bok jag köper. Inte något impulsköp, utan något som har stått på önskelistan länge.

Jag kör på så här under 2015 och utvärderar i slutet av året om jag ska fortsätta. Men det känns mer överkomligt och belönande än ett totalt köpstopp.

Undantag

  • Recensionsexemplar. Det är klart att jag fortfarande tar emot recensionsexemplar, men jag kommer vara ännu mer selektiv än vanligt.
  • Bokrean. Jag vet med mig att jag inte har viljestyrkan att motstå dess sirensång. Men eftertanke och att känna efter om det verkligen är en bok jag vill ha måste styra mina inköp.
  • De fall det vore dumt att låta bli. Gäller enbart fysiska bokhandlar. Det kan handla om att en ny bok är nedsatt till en tredjedel av priset eller att det finns fyra böcker i en serie i bra skick begagnat någonstans.
  • Semester. Jag brukar resa med mina föräldrar och särskilt min pappa brukar söka upp intressanta bokhandlar dit vi åker. Det känns taskigt att inte ta tillvara på hans research…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Köpstopp, eller ett försök att minska hyllvärmarna

  1. Lena skriver:

    Ja oj, det där med köpstopp är svårt. Det känns som det ständigt kommer in fler böcker än man läser. Jag ger mig sjutton på att jag har fler olästa än lästa böcker i mina bokhyllor. Vågar inte ens kolla om det stämmer 🙂

  2. Hyllvärmare är ju en skatt 🙂

  3. Monika skriver:

    Det där med 100-procentigt köpstopp funkar inte på mig heller. Inga andra heller vad det verkar 🙂 I x antal år nu har jag försökt att inte köpa fler böcker än vad jag läser. Det funkar så där 🙂 Men jag ger inte upp! Hoppas du lyckas bättre.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Nej, det år jag hade totalt köpstopp köpte jag faktiskt en aning mer böcker än annars. Det här tror jag att det kan funka eftersom det inte innebär att helt strypa tillförseln av böcker till hemmet och jag tror nästan att jag har minskat bokinköpen gentemot 2014.

  4. Bara brittiskt skriver:

    Nej det går inte med 100% 😀 Bra idé det där med att behöva läsa fem hyllvärmare. Men räcker det inte med tre, hehe?

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Köpstopp skulle bara göra mig ledsen, men jag tycker jag blivit lite bättre på att vänta, inte impulsköpa. Men en målsättning för 2015 är att beta av recensionsexemplar och utmaningar i första hand. Men ibland också belöna mig med någon spännande ny bok. Helst på engelska…

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det här med att belöna sig själv tror jag gör att detta kan vara en bra lösning för mig. Att veta att jag får köpa böcker gör mig lugnare och att det ofta rör sig om enbart en gör att jag väljer med större noggrannhet. Så för min del kommer nog det här fungera 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.