Tisdagstrion: Tre av Majgull Axelsson

Tisdagstrion

Oavsett hur mycket jag älskar nya mitt jobb, så börjar jag känna att jag behöver semester. Men jag får gneta på i drygt en månad till. Till dess får jag försöka kämpa på i vardagen. Något som inte är en kamp är veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är tre böcker av samma författare (som du har läst eller vill läsa.)

Mitt val föll på Majgull Axelsson.

Jag heter inte Miriam var min första bekantskap med hennes författarskap. Allt tar sin början på Miriams 85-årsdag. Hela familjen har samlats för att fira henne. Men när hon får ett vackert silverarmband med sitt namn ingraverat på det, väller hemligheten till sist ur henne: hon heter inte Miriam. Hon börjar berätta hur en romsk flicka vid namn Malika kunde bli Miriam, en judisk flicka av god familj, om Auschwitz, Ravensbrück, alla händelser som förföljt henne genom hennes liv. Det är en sådan där läsupplevelse som gör riktigt ont och lämnar en emotionellt urlakad, men som verkligen är värd att läsa tusen gånger om.

Den jag aldrig var har jag redan skrivit om tidigare, men jag vill göra det. Den är en finurligt konstruerad bok om två alternativa vägar som MaryMaries liv kan slå in på, efter att hennes man hittas svårt skadad i en östeuropeisk stad. Antingen kan hon ta hand om sin invalidiserade make och bli en framgångsrik politiker, eller så mördar hon honom och hamnar i fängelse. Vilken av verkligheterna är sann? Det här är en av årets bästa läsupplevelser.

Svalors flykt har jag inte läst, men vill läsa. Särskilt nu när den har blivit nominerad till Årets bok. Psykologen Christel har fått en ny patient: 16-åriga Molly, som hellre vill kallas för Zadie Moonbeam. Hon har hamnat hos Christel för att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har placerat henne på diverse fosterhem genom uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få börja ett eget liv och flytta in i en egen lägenhet, om hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tisdagstrion: Tre av Majgull Axelsson

 1. Cinnamon skriver:

  De två första har jag läst och den tredje vill jag läsa. 🙂

 2. tror att jag läst bara en av Majgull Axelsson, hon skriver viktiga böcker.

 3. Monika skriver:

  Majgull Axelsson är jag lite nyfiken på. Vi får väl se om det blir något läst av henne någon gång.

 4. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag heter inte Miriam har jag läst, de två andra kunde jag tänka mig att läsa, speciellt den som var nominerad till Årets bok.

 5. Mösstanten skriver:

  Majgull Axelsson vill jag läsa mer av så tack för påminnelsen. Aprilhäxan och Jag heter inte Miriam har jag läst och uppskattade dem mycket.

 6. Maria Engvall skriver:

  Jag gillar hennes böcker! Har Svalors flykt på min TBR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.