Tisdagstrion: Tunna böcker

Tisdagstrion

Mitt liv är en röra. Jag hade missat att förnya receptet på mina antidepressiva och glömt bort att jag inte hade något recept, så jag var utan några dagar i förra veckan. Men grava utsättningssymtom som följd. Fy fan, vad dåligt jag mådde.

Men nu mår jag bättre efter att ha fått ut medicinen igen och kan ta itu med tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är tunna böcker. Många gånger tycker jag att den författare som kan skriva en riktigt bra bok på ett fåtal sidor uppvisar enorm skicklighet.

I’m Thinking of Ending Things av Iain Reid ligger nära till hands eftersom jag läste den i förra veckan. En ung kvinna följer med sin pojkvän hem för att träffa hans föräldrar. Hon tänker göra slut. En oerhört märklig bok, som blivit filmatiserad av Netflix. Boken är bättre än filmen och betydligt mer obehaglig och sorglig. Insprängt mellan kvinnans ord finns konversationer mellan okända personer som antyder en kommande katastrof.

Mödrarnas söndag av Graham Swift refererar till en dag då tjänstefolket fick ledigt för att åka hem till sina familjer. Men Jane har ingenstans att åka. Istället stämmer hon träff med sin älskare i granngodset, som ekar tomt efter att hans bröder dött i kriget. På sitt fåtal sidor lyckas Graham Swift packa in ett helt liv och känslor i denna bok, som växlar mellan en äldre Jane och den Jane som mötte sin älskare på granngodset.

Vi kom över havet av Julie Otsuka är skriven med en kollektiv berättarröst. Den berättar om japanska kvinnor som kom till USA för att gifta sig. När de kom fram, visade sig ofta männen inte vara de beskrivit sig som. Deras liv blev ofta hårda, ibland lyckliga, ibland långa, ibland korta. Det här är en alldeles vidunderlig läsupplevelse som packar in mycket känslor på sina få sidor.

ps. Just nu har jag en utlottning här inne på bloggen där du har chansen att vinna två feelgoodböcker.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Tisdagstrion: Tunna böcker

 1. Robert W skriver:

  Det är nog tyvärr en hel del asiatiska kvinnor som lockats till västvärlden av män som inte alls är de drömprinsar de föreställt sig. Den svenske turisten i Thailand som strör pengar kring sig visar sig på i en sunkig liten lägenhet och hon får bli städerska för att bidra med försörjningen. Kan nog förekomma våld i såna relationer också.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, idag är det nog mer västerländska män som gör så (finns ett litterärt exempel i en bok jag nyligen läst, Plåster för brustna hjärtan). I den här boken var det japanska emigranter som ville ha japanska hustrur till sitt nya liv i USA. Ofta skickade de falska bilder eller skarvade med sanningen om sina rikedomar i det nya livet.

 2. läst Swift och Kvinnor bakom taggtråd av Otsuka.

 3. Monika skriver:

  Jag har än så länge inte läst något av Julie Otsuka, men jag har en av hennes andra böcker i hyllan. Även den, När kejsaren var gudomlig, är en riktig tunnis.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  kunde du inte få en lös tablett på apoteket medan du väntade på ditt recept?
  Otsuka har jag läst. den är jättebra. Mödrarnas söndag var jag inte särskilt förtjust i. Iain Reid känner jag inte alls till

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tyvärr får de nog inte göra så, med tanke på missbruksrisken. Det skulle i så fall var ganska lätt för missbrukare att säga ”jag har tappat bort mina mediciner, kan jag få en tablett medan jag väntar på att läkaren återkopplar?” Hade de gjort det, hade de nog riskerat sin licens.

 5. Cinnamon skriver:

  Otsukas bok har jag läst och tyckt om.
  Tack för tipsen om de andra böckerna.

 6. I’m Thinking of Ending Things har jag läst och den var verkligen underlig!

 7. Lena skriver:

  Vi kom över havet finns även i min trio.

 8. Mösstanten skriver:

  Det måste vara svårt utan din medicin, men bra att det är ordnat nu i alla fall.
  Mödrarnas söndag och Vikom över havet har jag läst. Bra böcker. Ian Reims bok blir jag nyfiken på.

 9. Fialia skriver:

  Blev nyfiken på alla tre böcker här. Kul!

 10. Maria skriver:

  I´m thinking of ending things verkar annorlunda och intressant!

 11. Sanna skriver:

  Så skönt att du mår bättre nu!
  Jag gillade också Otsuka, jätteintressant.

 12. Marie Eggimann skriver:

  Tyvärr gillade jag inte Vi kom över havet, kommer dock inte ihåg varför,

 13. Lottens bokblogg skriver:

  Vi kom över havet tyckte jag mycket om.
  Så bra att du mår bättre nu!

 14. Ugglanoboken skriver:

  Skönt att du mår bättre! Jag gillar både Mödrarnas söndag och Vi kom över havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.