Ömhetsbevis av Larry McMurtry

Författare: Larry McMurtry
Originaltitel: Terms of Endearment
Översättare: Eva Larsson
Serie: Houston, #3
Förlag: Bonniers (1985)
Antal sidor: 322 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Aurora Greenway lever ett härligt, glansfullt liv som änka i Houston, Texas. Där har hon ett utsökt vackert hem, en mängd beundrare som avgudar henne (trots att hon är en sagolik blandning av satmara och ängel) och lyder hennes minsta vink. Aurors vuxna och mer slätstrukna dotter Emma har aldrig haft en chans mot sin välmenande, men ack så dominerande mor. Emma är gift med Flap, som Aurora anser vara en riktig katastrof. Men det kommer en dag när Aurora tvingas omvärdera vad som är en katastrof.

Under tömningen av mina morföräldrars hus, stack mamma åt mig Ömhetsbevis. Hon mindes den inte särskilt väl, men hade för sig att den var rätt mysig med en annorlunda mor-dotter-relationen. Visst är den mysig, men också lite daterad.

Ömhetsbevis är främst daterad i sin skildring av relationen mellan män och kvinnor. Våld i nära relationer är normaliserat. Själv sitter jag där och gapar hur blasé alla karaktärer är inför faktumet att Emmas man försökte knuffa ut henne genom ett fönster. Det finns ju åt andra hållet, med. Det är ingen som höjer på ögonbrynen när Rosie ger sig efter sin man med en kökskniv för att han är otrogen, men då är han på något sätt en tölp för att han klipper till henne i självförsvar? Jag begriper inget.

Bortsett från det, och en hel del tidstypisk rasism, är faktiskt Ömhetsbevis en rätt trevlig bok. Lättsam, lättsmält. Aurora är en fruktansvärt irriterande karaktär, samtidigt som hon har sin charm. Relationen mellan henne och Emma bygger på lika delar ömsesidig frustration sprungen ur en oförmåga att förstå hur olika de är och en innerlig kärlek.

Hela Ömhetsbevis bygger på de dråpliga situationer som uppstår kring Aurora och hennes många beundrare. Alla är lika kära i henne som de är rädda för henne. Det är fartfyllt och komiskt med ett stråk av allvar. Sedan helt plötsligt kommer en del två, som kretsar kring Emma och som känns märkligt lösryckt från allt som hänt tidigare. Det är som en sorts epilog, som inte känns som om den hör ihop med helheten.

Ömhetsbevis är en speciell bok, men det lutar åt att jag blev rätt charmad av den. Med reservationer.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ömhetsbevis av Larry McMurtry

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.