Tisdagsutmaning: Hur skriver du?

Denna vecka har Kulturkollo skrivande som sitt tema och veckans tisdagsutmaning lyder:

1) Berätta något om ditt skrivande – vad skriver du (blogg, poesi, brev)? Var skriver du? När skriver du? Hur? Varför?

Jag skriver mycket, både på universiteten och på fritiden. Inom min utbildning har vi sällan tentor, utan vi skriver texter och uppsatser mestadels. Något som passar mig alldeles utmärkt. Jag skriver ju även dagligen här på bloggen och även dagbok.

Det skönlitterära skrivandet har på senare år blivit lite åsidosatt. Detta beror på en rent för jävlig skrivkramp som gör att även om jag tvingar mig själv att skriva så avskyr jag varje ord som föds ur mina fingrar och texterna får mig att vilja spy. Aversionen till att skriva har blivit så stark att jag tror att en paus är på sin rätta plats. Skrivandet för mig är annars en källa till glädje och energi. Det är en chans att gå på upptäcktsfärd, därför att även om jag oftast vet var jag vill så kommer karaktärer och miljöer alltid överraska mig. Texten är som ett levande ting, som jag knappt kan tygla men som aldrig slutar fascinera mig. Att strama åt tyglarna och kräva lydnad kommer ju egentligen inte förrän i redigeringsfasen. Innan dess gäller det att hålla i sig!

Jag har skrivit både romaner och noveller, lyrik och sångtexter. Nu i en kurs har jag testat på creative non-fiction för första gången och det är definitivt något jag vill fortsätta utforska. Behöver allt i en memoar hålla sig strikt till sanningen? Vad får en förändra? Går det att slå ihop flera händelser till en?

2) Dela med dig av din bästa skrivinspiration – har du en favorithandbok eller ett knep för att få igång bokstäverna?

Jag är inte mycket för handböcker och har uppenbarligen inte, se ovan, något knep för att få igång bokstäverna. Men det finns två böcker om skrivande som jag tycker är riktigt intressanta och båda heter Att skriva. Den ena är skriven av Stephen King och är en sorts blandning mellan memoar och handbok, och ger bra insikt i både hur en historia kan komma till och tips om redigering. Den andra är skriven av Marguerite Duras och är egentligen en samling essäer där bara den första handlar om skrivande. Den är mer ett filosofiskt förhållningssätt till skrivande än att den ger konkreta tips.

Två väldigt olika författare, men som inspirerade mig mycket när jag läste dem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tisdagsutmaning: Hur skriver du?

  1. Boklysten skriver:

    Skrivkramp är ju så jobbigt och ibland svårt att komma ur.

  2. Freja skriver:

    Jag har slutat med utmaningar under en period för att inte ha prestationskrav i bloggen, men den här lät kul! Jag skrev förut mycket i mitt jobb, akademiska och byråkratiska texter. Utredningar, skrivelser, remissvar, projektrapporter och liknande. Bloggen var det som gav mig chans att skriva mer fritt. Skönlitterärt har jag gett upp, men under det senaste året har jag upptäckt att jag är rätt skicklig på att skriva debattartiklar!

  3. Skrivkramp, eller avsky mot det där som kommer när en väls kriver, är inga roliga saker. En paus är nog bra ibland för att återfå lusten. Håller med om King, den är himla bra. Duras bok måste jag kolla upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.