Topp tio böcker att läsa inför Halloween

Topp Tio Tisdag

Veckans egentliga tema var Top Ten Scariest Looking Book Covers, men som alternativ kunde du skriva om Top Ten Best Books To Read For Halloween om du inte hade gjort det redan. Jag fick hjärnsläpp och trodde att jag inte hade gjort det, men det hade jag visst förra året. Dock tror jag inte att det här är en ren upprepning av den listan.

Utan inbördes ordning:

1. Monster Love av Carol Topolski är en av de absolut läskigaste böcker jag någonsin har läst. Det handlar om ett par som aldrig borde ha fått bli föräldrar och som har en riktigt skrämmande co-dependency.

2. Lida av Stephen King handlar om en författare som efter en bilolycka hamnar i händerna på ett fan. Bara det att hon är riktigt missnöjd med att han tagit livet av hjältinnan i sina böcker. Hon vill att han ska ändra det. Riktigt obehaglig bok.

3. Första gången jag skulle läsa Lammens tystnad av Robert Harris gick det inte. Andra gången kom jag igenom. Men det finns få saker som jag har så svårt att läsa och höra om som kannibalism.

4. Affinity av Sarah Waters är en sådan där bok där du inte är riktigt säker på om det finns spöken eller inte. Margaret Prior är en överklassdam som börjar besöka ett kvinnofängelse. I fängelset fascineras hon av den enda som tycks vara oskyldig, spiritualisten Selina Dawes, som snabbt trollbinder Prior. En ganska mörk berättelse med ett slut som gjorde ont i mig.

5. I Det av Stephen King härjas staden Derry av ett monster som mördar och lemlästar barn. Sju vänner upptäcker att det inte rör sig om ett mänskligt monster, utan ett monster som antar skepnaden av det du är rädd för. Riktigt ruskig.

6. The Little Stranger av Sarah Waters handlar om en doktor som blir vän med en anrik familj som fallit på svåra tider. De har inte råd att rusta upp sitt familjehem och denna kamp sammanfaller med underliga händelser som kanske har övernaturligt ursprung. Detta kulminerar i tragedi.

7. Sällsamma berättelser av Edgar Allan Poe är en samling av hans noveller, såväl skräck som detektivhistorier. Det är inte berättelser om att bli levande begravd eller svarta katter som hämnas bortom döden, utan detektivhistorien Morden på Rue Morgue som skrämmer mig.

8. Jurtjyrkogården av Stephen King är berättelsen om en veterinär som flyttar med sin familj till en ny stad. Barnen i staden har anlagt en djurkyrkogård. Problemet är bara det att det som begravs där kommer tillbaka. Mycket läskig. Jag vägrar att se filmatiseringen då film alltid skrämmer mig tusen gånger värre än böcker.

9. Cujo av Stephen King är en berättelse om hur människans bästa vän vänder sig emot dem. Eller, en familjs otroligt snälla Sankt Bernhard blir biten av en fladdermus och smittas av rabies. Otäck och tragisk.

10. Direktkontakt av Phillip Finch: Idag skulle den här boken inte skrämma mig, därför jag har sedan dess sett/läst otäckare varianter på temat. En mördare skapar ett inlägg på ett forum där alla som läser kommer att dö genom olika spel som han har designat åt dem. Ganska typiskt 90-tal känns det som, då det tycktes finnas en period när alla skräckhistorier centrerade kring datorer.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp tio böcker att läsa inför Halloween

  1. Carro skriver:

    Det är väldigt många av dessa som jag är mycket intresserad av att läsa och har varit länge, får ta och skriva upp dem någonstans så att jag inte glömmer 🙂

  2. Monika skriver:

    Många King, me like 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.