Topp tio böcker som utspelar sig i Kina

Topp Tio Tisdag

Veckans ämne för Top Ten Tuesday är topp tio böcker som utspelar sig i en viss miljö, till exempel i high school, i Kalifornien eller i framtiden. Även med en så pass bred definition, hade jag svårt att komma på tio böcker inom en viss miljö annat än Kina. Det har blivit väldigt mycket Kina på sista tiden, så om ni börjar bli hjärtligt trötta på det så ber jag om ursäkt.

Utan inbördes ordning:

1. Vilda svanar av Jung Chang är en berättelse om det moderna Kinas historia utifrån de sanna berättelserna om tre kvinnor i samma familj, fast i olika generationer. En av mina favoritböcker någonsin.

2. Waiting av Ha Jin handlar om en man som väntar på att kunna skilja sig från sin bondfru och gifta sig med sin urbana, chica flickvän. Förvånansvärt bra bok om en velig man som ställer till det för sig.

3. Gröna draken, vita tigern av Anette Motley är löst baserad på den verkliga historien om Wu Zetian, som är den enda kvinna som har blivit krönt till ”kejsare”. Detta var en av de stora läsupplevelserna under min tonårstid och jag överväger att läsa om den.

4. Kejsarinnan Orkidé av Anchee Min är även den en verklighetsbaserad berättelse om en kejsarinna, men den är lite annorlunda i och med att den utmålar ett sympatiskt porträtt av en annars utskälld historisk figur. Väldigt intressant.

5. Vårmåne av Bette Bao Lord är en historisk roman som utspelar sig från slutet av artonhundratalet till en bra bit in på nittonhundratalet, från boxaruppror till kulturrevolution. Jag tyckte om den när jag läste den.

6. I The Good Women of China av Xinran får kvinnor vädra sina erfarenheter av att vara kvinna i Kina och bearbeta sina egna upplevelser under Maos styre och de efterföljande åren. Starkt som tusan.

7. Döttrarnas rike av Yang Erche Namu är en sångerskas självbiografi om sin uppväxt. Hon tillhör Mosuo, en liten minoritet i Kina som lever i ett matriarkaliskt samhälle. Jag blev väldigt fängslad av den när jag läste den.

8. Pearl of China av Anchee Min är en delvis fiktiv berättelse om Pearl S. Bucks liv. Som biografi är den kanske inte helt lyckad då den blir mer ett dokument över Kinas historia, men det är ändå en väldigt bra bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Topp tio böcker som utspelar sig i Kina

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Åh, vilket bra tema. Jag skulle gärna vilja läsa mer om Kina och här fick jag ju en massa bra tips!

  2. Monika skriver:

    Kina verkar vara en svart fläck på min litteraturkarta, det borde jag kanske göra något åt.

  3. Carro skriver:

    Till skillnad mot dig har jag inte läst någon bok som utspelar sig i Kina. Vitlöksballaderna står dock i bokhyllan och väntar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.