Twelve Years a Slave av Solomon Northup

Författare: Solomon Northup
Förlag: Engage Books (2002)
Antal sidor: 198 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I staten New York föddes Solomon Northup som en fri man. Vid 33 års ålder blev han kidnappad i Washington D. C. och fördes till amerikanska södern där han såldes som slav. De nästföljande tolv åren tillbringade han som snickare, förare och bomullsplockare. Denna berättelse avslöjar hur han överlevde slaveriets brutala villkor, vilket inkluderade piskningar och ett försök att hänga honom. Solomon Northup var en av de få som befriades från slaveriet. Hans vittnesmål beskriver det dagliga livet för slavar i Louisiana, deras diet och levnadsvillkor, förhållandet mellan ägare och slav, och hur slavfångare fångade in rymlingar på nytt.

När storfilmen Twelve Years a Slave gick upp på biografen gick den knappast att missa. Den blev omtalad, Oscarsnominerad och uppskriven till max. Själv kände jag mig lite besviken, men jag ville ändå läsa boken som ligger till grund för filmen: den sanna berättelsen om Solomon Northup och hans väg ut ur slaveriet.

Twelve Years a Slave är i mångt och mycket skriven på ett typiskt artonhundratalsmaner. Det är mycket detaljerade beskrivningar och direkt tilltal till läsaren. Därtill fyller Northup ut sin berättelse med lektioner i hur du odlar bomull eller sockerrör för den oinitierade läsaren. Det är mycket större detaljrikedom i skildringen än vad det skulle ha varit om det vore skrivet idag.

Ändå är Twelve Years a Slave förvånansvärt lättläst. Inte för att innehållet är lätt att ta till sig, utan för att språkligt finns det ändå ett driv framåt. Ett driv framåt att följa med Northup på hans resa genom helvetet, genom de allra mörkaste sidorna hos människorna han möter. Målet med skildringen är att belysa slaveriet som en institution och förmå läsaren att förkasta det. Boken väckte kraftiga diskussioner i den tidens debatt kring slaveriets varande och icke-varande.

Twelve Years a Slave bjuder på brutal läsning. Northup skildrar sina upplevelser med ”goda” ägare och dåliga ägare, och väjer inte undan för att skildra det våld som slavarna utsätts för när de ses som djur snarare än människor. Kvinnornas öde (Patsey, Celeste, Eliza) griper tag i mig. Jag skulle så gärna vilja veta hur det gick för dem. Men det lär jag aldrig få göra.

Twelve Years a Slave är krävande läsning, men en bok som fler definitivt borde läsa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.