Vända hem av Yaa Gyasi

Författare: Yaa Gyasi
Originaltitel: Homegoing
Översättning: Inger Johansson
Förlag: Norstedts (2018)
Antal sidor: 366 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Effia och Esi är två halvsystrar som inte känner till varandras existens. Den ena gifts bort av sin framgångsrika stam till en engelsk guvernör. Den andra sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en tidigare priviligierad uppväxt. Från dessa två systrar kommer två släktgrenar växa fram: en som blir kvar i Ghana, en som hamnar i USA. Utifrån dessa skildras slavhandelns konsekvenser, från 1700-talet ända fram till idag.

Vända hem kom ut på svenska förra året och är Yaa Gyasis debutroman. Det är också en av de titlar från förra året jag blev mest nyfiken på. Redan från första tiden sög Gyasis målande och poetiska språk tag i mig, som dock känns väl avvägt till handlingen. Jag som är karaktärsorienterad när jag läser var orolig över hur det skulle vara att följa en och samma karaktär bara i ett kapitel, över nio generationer. Men det är ett grepp som fungerar väl. Varje karaktär blir levande och känns som om den får en avslutad berättelse. På detta vis kan karaktärerna skildra sina tidsepoker utan att för den delen bli schabloner. Jag är mycket imponerad av Gyasis förmåga att levandegöra flertalet livsöden med hög kvalitet.

Vända hem är en berättelse om ursprung och identitet. Vad innebär det att vara svart efter att ha levt hela generationer i skuggan av de vitas makt och envälde? Slavhandelns fruktansvärda verklighet blir levandegjord. Vi förs med ned i de stinkande fängelsehålorna, där människor ligger travade på varandra och avföringen täcker golven. Livet på bomullsplantager eller under kolonisatörernas välde, och senare livet som fri men ofri på grund av de lagar och regelverk som försvårar livet för personer med afrikanskt ursprung.

Vissa debutromaner är så imponerande att du undrar hur författaren någonsin ska kunna toppa det. Vända hem är en sådan. En vindlande släktkrönika som höll mig fast i sitt grepp från första till sista sidan. Läs den!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Vända hem av Yaa Gyasi

 1. Jag inledde året med att läsa den här boken och liksom du älskade jag den! När jag började läsa visste jag inte att det bara var ett kapitel från varje persons perspektiv och blev lite förvånad, men samtidigt såld på konceptet. För mig drev det verkligen läsandet framåt eftersom vi ju för varje ny karaktär även får veta lite vad som hände med dennes förälder, som inte behandlades i förälderns eget kapitel.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Hon hanterar ju verkligen skickligt det greppet. Jag har läst böcker som har använt det tidigare och inte gillat det, men som du säger: här för en ju ändå veta vad som har hänt med tidigare karaktärer ändå.

 2. Annette skriver:

  Jag håller helt med dig, jag älskade den också!

 3. Nilmas Bokhylla skriver:

  Det lät inte riktigt som en bok jag skulle uppskatta men med det betyget kanske den är värd att snegla åt i alla fall..

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Åh, den här har jag varit nyfiken på ett tag, och nu blev jag ännu mer sugen…

 5. Pingback: Månadsbokslut: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.