Varför läser jag om?

re-reading

Jag tycker om att läsa om böcker. Idag läser jag inte om böcker lika mycket som förr, men jag försöka ändå läsa om någon bok om året. Det finns ett antal anledningar till att jag tycker om att läsa om böcker.

För det första, även om jag har bra minne för berättelser, för att komma ihåg rikligt med detaljer måste jag läsa om. Det finns alltid något jag glömmer, såsom i Boktjuven där jag hade glömt scenen där judarna marscherar genom Molching på väg till Dachau och där Hans Hubermann hjälper en äldre man som fallit omkull. Genom att läsa om befäster jag saker och ting i minnet.

För det andra, så upptäcker jag alltid något nytt när jag läser om. Det kan vara något som jag inte lade märke till när jag läste första gången eller så kan det vara något som jag ser i ett nytt ljus när jag läser om. Att läsa om till exempel Harry Potter har gjort att jag har sett kopplingar mellan olika böckerna som jag inte skulle ha märkt om jag inte läs om. Visste du att Mundungus Fletcher omnämns redan i andra boken?

För det tredje, så är det en av anledningarna till att jag köper böcker istället för att låna dem. Jag vill kunna plocka ned dem ur hyllan och läsa mina favoritstycken om och om igen. Det ska vara lätt för mig att sjunka ned i den världen på nytt och bara fördjupa mig.

Men att läsa om innebär alltid en risk. Om det har gått ett par år mellan omläsningarna kommer du ha förändrats, inte vara samma person som när du först läste boken, och det kan innebära att intrycket av boken förändras. Jag läste om Dödsritten nu i juni och älskade den lika mycket som jag gjorde när jag läste den första gången, men Boktjuven kommer jag nog att sänka betyget på. Inte för att den på något sätt är sämre, men därför att jag inte tycker att den fantastiska senare halvan väger upp för just hur seg första halvan är.

Att jag inte älskar den lika mycket som jag gjorde när jag läste den 2011, negerar det mina tidigare känslor för boken?

Nej, jag kommer alltid minnas styrkan i den upplevelsen. Det här är en annan upplevelse, med andra förutsättningar, under en annan tidsperiod i mitt liv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Varför läser jag om?

  1. Gabrielle skriver:

    Du sa något där: ”sjunka in i världen på nytt”. Det är exakt så. Harry Potter kan aldrig läsas för många gånger om hogwarts är ens andra hem.

  2. Pingback: Sommarlov med Kulturkollo #omläsning och #läserjustnu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.