Wednesday, säsong 1

Wednesday, säsong 1

Skapare: Alfred Gough och Miles Millar
Skådespelare: Jenna Ortega, Hunter Doohan, Percy Hynes White
Produktionsår: 2022
Säsong: 1
Antal avsnitt: 8
Längd: 407 minuter

Wednesday Addams är nu tonåring och har svårt att finna sig tillrätta på någon av de high school som hennes föräldrar skriver in henne vid. Efter en incident blir hon relegerad. Det enda som återstår är att skriva in henne vid Nevermore, skolan där Morticia och Gomez en gång träffades. Wednesday avskyr tanken på att hamna i sin mors skugga. Hon smider planer för att fly därifrån så kvickt som möjligt. Men snart efter att ha börjat har hon blivit jagad, hemsökt och utsatt för mordförsök. Vem vet, kanske kan hon komma att trivas på Nevermore Academy.

Som ett barn av 90-talet, är jag uppvuxen med Christina Ricci som Wednesday Addams, Anjelica Huston som Morticia Addams och Raul Julia som Gomez Addams. Filmernas makabra humor gör att de än idag ter sig älskvärda. Men när nyheten om att Wednesday skulle komma, i regi av Tim Burton, så väcktes förväntningarna. Vem är inte perfekt för att regissera en serie om familjen Addams om inte just Tim Burton?

Wednesday har inte riktigt 90-talsfilmernas humor och det krävs ett eller två avsnitt innan serien tar fart. Men efter det är det en riktig liten pärla till serie som är lätt att bingea. Estetiken bidrar till den makabra stämningen när Wednesday försöker lösa mysterierna kring vad som försiggår på Nevermore. Specialeffekterna, särskilt när det gäller det mordiska monstret, är dock lite komiskt gjorda och för tankarna till Scooby-Doo-filmerna från början av 2000-talet.

Jenna Ortega är briljant i titelrollen. Precis lagom nollställd, sarkastisk och rak som hon ska vara. Det är lite synd att vi inte får se mer av Catherine Zeta-Jones och Luis Guzmán som hennes föräldrar. Gwendoline Christie är mycket bra som rektor Weems och hennes ambivalenta, smått antagonistiska relation till Wednesday gestaltas väl av denna skickliga skådespelare. Det är också oerhört kul att Christina Ricci, som för så många är Wednesday Addams, har en roll i tv-serien.

Wednesday är en spännande och välgjord tv-serie som ger mersmak. Jag längtar redan efter säsong 2, som Netflix glädjande nog har beställt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.