Zonen vi ärvde av Fruktan

Författare: Fruktan, Joel Arvidsson, Olle Söderström och Niclas 
Karlsson
Förlag: Fria Ligan (2017)
Antal sidor: 143 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Fruktan är ett författarkollektiv som består av åtta svenska författare som skriver i genren spekulativ fiktion. I Zonen vi ärvde har de dessutom bjudit in tre gästskribenter. Tillsammans utforskar de världen som finns i rollspelet Mutant: År noll där Stockholm har gått under och rötan breder ut sig. Arton noveller skildrar denna säregna värld, som jag snabbt sugs in i. Det är ett spännande världsbygge som författarna utnyttjar skickligt för att skildra olika människor, mutanter och diverse varelser i en värld där själva luften kan försöka ta livet av dig.

Bäst tycker jag nog nästan om Boel Bermanns noveller. Den första, Zonen vi ärvde, är kanske den svagaste, som handlar om en gammal man som levde innan apokalypsen och försöker få en glimt av den gamla världen. Men den andra, Frystorkad, är så ryslig med ett slut som ger kalla kårar. I Jubileum får vi som läsare en inblick i hur den här världen kan ha blivit till, vilket är spännande. Bäst är dock kanske Under jord, där Bermann skildrar ett destruktivt förhållande utifrån den här världens premisser och med artificiell intelligens i en av huvudrollerna. Verkligen en spännande och annorlunda novell. Profeten är kanske lite svagare igen, där en maskin har blivit gud och där profeten är den som kan laga den.

En annan favorit är Beskydda dem tills världen tar slut av Erik Odeldahl. En android vaknar upp efter okänd tid. Hans sista order var att skydda sin skapares barn. En finstämd novell som skickligt väver samman nutid och dåtid, och målar upp ett tragiskt händelseförlopp. En tredje favorit är Askstormen av Eira A Ekre. Huvudpersonen föredrar att vara högt upp och betrakta världen, så när askstormen drar in över hennes ark är hon i säkerhet. Lätt surrealistisk, men väldigt stämningsfull och vacker novell.

Humor och allvar blandas i Zonen vi ärvde. Ett exempel på en mer humoristisk novell är Gräsbitare av Fredrik Stennek, där ett gäng mutanter tvingas fly från sitt hem och kommer till en man som underhåller sin golfbana med nitiskhet. Golfen och mannen blir deras gudom så småningom. En absurd liten sak som fick mig att dra på mungiporna. En annan som blir humoristisk utifrån mina referensramar är Gud och fredagsmys av Malin Gunnesson, men som också har en allvarligare klang. Huvudpersonen tvingas på flykt tillsammans med en kamrat och hon drömmer sig tillbaka till tiden innan.

En novell som jag har svårt att sluta tänka på, även om det kanske inte var den bästa, är Maskinmannen av Joel Arvidsson. Moke är maskinmannen, den ende som kan laga stridsroboten Noa som är deras gud och beskyddare. Men han är också den enda som känner till sanningen om Noa. En blodig liten sak om en stor hemlighet, som dock känns som om den kanske blev något för lång. Den ville lite för mycket.

Men egentligen finns det inget som är dåligt i Zonen vi ärvde. Det här är noveller av hög klass, så låt dig svepas med i en mörk, post-apokalyptisk värld.

Till utmaningen Läs en novell III har jag valt:

Gräsbitare av Fredrik Stennek (En novell med något från växtriket i titeln)
Maskinmannen av Joel Arvidsson (En novell om en hemlighet)
Frystorkad av Boel Bermann (Läs en novell med färre än sju sidor)
Gud och fredagsmys av Malin Gunnesson (Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Zonen vi ärvde av Fruktan

  1. Bokhuset skriver:

    Har tittat på den här och den låter ju hur mysig som helst.

  2. Den här ser jag fram emot att läsa!

  3. Monika skriver:

    Frystorkad är så äcklig 🙂

  4. Pingback: Månadsrapport: Februari 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Läs en novell III - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.