Månadsrapport: Februari 2018

Antal lästa böcker i februari 2018: 14

 1. Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
 2. Kul aktivering för din hund av Kirsten Wolf
 3. Den missförstådda hunden av Per Jensen
 4. För gudinnan av Anders Fager
 5. Passagen av Simon Stålenhag
 6. Nada av Carmen Laforet
 7. Zonen vi ärvde av Fruktan
 8. De kidnappade Kinasvenskarna av Jojje Olsson
 9. The Great Wall
 10. Avgrund av Jeff VanderMeer
 11. Ryska folksagor av Aleksander Afanasiev
 12. Lullabies av Lang Leav
 13. Vem är rädd för Virginia Woolf? av Edward Albee
 14. Ångest och politik av Emanu

Drama: 2
Dramatik: 1
Dystopi: 2
Lyrik: 1
Non-fiction: 4
Sagosamling: 1
Satir: 1
Science fiction: 1
Skräck: 1

Hyllvärmare: 6
Böcker införskaffade samma månad: 8
Böcker införskaffade samma år: 0
Omlästa böcker: 0
Lånade böcker: 0
Recensionsex: 6 

Kvinnor: 4
Män: 8
Annat: 0
Duo: 2
Författare jag inte har läst tidigare: 8

Amerikansk författare: 2
Australiensk författare: 1
Kinesisk författare: 1
Rysk författare: 1
Spansk författare: 1
Svensk författare: 7
Tysk författare: 1

Månadens bästa skönlitterära: Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson samt Avgrund av Jeff VanderMeer
Månadens bästa nonfiction: Kul aktivering för din hund av Kirsten Wolf
Månadens sämsta: The Great Wall
Månadens överraskning: För gudinnan av Anders Fager
Månadens besvikelse: Lullabies av Lang Leav
Månadens otäckaste: De kidnappade Kinasvenskarna av Jojje Olsson

Kommentar: För första gången på bra länge upplevde jag inte att en månad svischade förbi, utan februari kändes märkligt utdragen. Kanske för att jag längtade till bokrean och längtade till lön eftersom jag hade lite ont om pengar. Men mycket blev läst i februari och mycket av det har varit väldigt bra.

Hur ligger jag då till utmaningsmässigt? Jag har läst två nya författare till boktolvan (Afanasiev och Albee) och en till bok av Lang Leav, så den knallar på. Till Kaosutmaningen har jag prickat av ytterligare fem punkter, vilket innebär att jag bara har en punkt att pricka av innan jag har klarat den. I Läs en novell III har jag prickat av åtta punkter.

Om månadens bästa skönlitterära: Här får två dela på första platsen. Ditt liv och mitt kändes till en början inte lika drabbande som Jag heter inte Miriam, men sedan grep den tag i mig och vägrade släppa taget. Avgrund är en mycket suggestiv bok. Min recension kommer imorgon.

Om månadens bästa nonfiction: En rolig och inspirerande bok över vad du kan hitta på med din hund.

Om månadens sämsta: The Great Wall är skriven på rent bedrövlig engelska, men är förlåten för de fantastiskt vackra bilder som finns i boken.

Om månadens överraskning: En sådan märklig och fantasieggande bok, som jag både älskade och avskydde.

Om månadens besvikelse: Lullabies fick en fyra i betyg så det är märkligt att den är här, men det är för att jag inte har blivit lika tagen av Lang Leavs poesi som jag trodde att jag skulle bli. Jag tycker om den, men tokälskar inte.

Om månadens otäckaste: Kina är ett land som fascinerar mig, men det är samtidigt ett fruktansvärt otäckt land. Den bild som Jojje Olsson målar upp i denna bok är tillräckligt för att ge mig mardrömmar. Särskilt som mycket av det han skrivit redan har börjat bli verklighet.

Antal sedda filmer i februari 2018: 4

 1. Star Trek Beyond
 2. Batman Forever
 3. Skönheten och Odjuret
 4. Only Lovers Left Alive 

Dramakomedi: 1
Fantasy: 2
Science fiction: 1

Hyllvärmare: 2
Införskaffad samma månad: 2
Införskaffad samma år: 0
Lånad film: 0
På bio: 0
På tv: 0
Omsedd film: 0

Månadens bästa: Star Trek Beyond och Skönheten och Odjuret
Månadens sämsta: Batman Forever
Månadens överraskning: Skönheten och Odjuret
Månadens besvikelse: Only Lovers Left Alive
Månadens otäckaste:

Kommentar: Det blev en riktigt bra filmmånad i februari. Bara en film sågs som ett bottennapp. De andra höll hög kvalitet.

Om månadens bästa: De här två filmerna är rätt olika, men fick båda full pott. Skönheten och Odjuret särskilt tog andan ur mig, även om Star Trek Beyond gav mig det där kravlösa science fiction-äventyret som jag älskar.

Om månadens sämsta: Jag har svårt att tänka mig att den här filmen var seriös, men tydligen…

Om månadens överraskning: Skönheten och Odjuret har aldrig varit någon av mina favoriter bland Disneyfilmerna, men den här versionen gjorde att jag förälskade mig i Belle och historien. Trogen originalet, men ändå nytänkande. Me like.

Om månadens besvikelse: Besvikelsen ligger nog här hos mig själv. Jag var alldeles för trött när jag såg filmen för att till fullo uppskatta den. Annars hade jag nog älskat den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Månadsrapport: Februari 2018

 1. Monika skriver:

  Åh, Avgrund! Då ser jag fram emot att läsa recensionen i morgon 🙂

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Jag gillade Axelssons bok, men inte fullt lika mycket som Jag är Miriam

 3. Skönheten och odjuret tycker jag var en positiv överraskning, hade inte förväntat mig att tycka så mycket om den. Tyckte väldigt mycket om Jag heter inte Miriam, men känner ett märkligt motstånd mot att plocka upp Axelssons nya.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tyckte oväntat mycket om Skönheten och Odjuret 🙂

   Ditt liv och mitt är inte lika stark som Jag heter inte Miriam, men den var fruktansvärt bra ändå. Jag recenserar den på onsdag om du är mer nyfiken på vad jag tyckte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.