Skönheten och Odjuret

Originaltitel: Beauty and the Beast
Regissör: Bill Condon
Manus: Stephen Chbosky och Evan 
Spiliotopolous
Skådespelare: Emma Watson, Dan 
Stevens, Luke Evans
Produktionsår: 2017
Längd: 123 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Trots sin skönhet anses Belle vara något av en udda prick i den lilla by där hon bor. Ständigt har hon näsan i en bok och hon uppfinner saker. Soldaten Gaston hoppas att göra henne till sin fru, men Belle har större planer än det småstadsliv den uppblåste mannen kan erbjuda henne. När hennes far reser bort i affärer kommer han vilse och hamnar vid ett slott. Slottet ger honom kalla kårar. Inte vill han stanna där. Men i dess trädgård växer vackra rosor och han har lovat en i present till Belle. När han plockar en ros anklagas han av slottets innehavare, ett väldigt odjur, för att vara en tjuv och spärras in. Belle ger sig av för att leta efter honom och tar hans plats i odjurets våld.

Jag har alltid tyckte att jag borde tycker mer om Belle i Skönheten och Odjuret än vad jag tidigare har gjort. Jag menar, en boknördig hjältinna? Men nej, det är en Disneyfilm som inte har rört mig särskilt mycket. Först nu. Det märks att Emma Watson har älskat Belle sedan barnsben och det är en kärlek som hon tar med sig in i sin rolltolkning. Tittaren kommer att förälska sig i flickan med näsan i en bok, i hennes mod och hennes vilja att gå sin egen väg. Det här är en hjältinna med skinn på näsan, som inte sitter och väntar på att bli räddad.

Överlag följer Skönheten och Odjuret sin tecknade förlaga troget, men samtidigt fördjupar den både händelseförlopp och karaktärer. Belle blir en djupare karaktär i Watsons tolkning, men den redan avskyvärde Gaston blir i Luke Evans händer än mer obehaglig. Watsons Belles och Dan Stevens Odjurs relation växer organiskt fram, och blir så där pirrigt fin att jag bara sitter och myser. Även bifigurer som Mrs Potts och Lumière växer i filmen. Det är färgsprakande, humoristiskt, allvarligt, ömsint, om vartannat. Musiken biter sig fast så att jag i dagar går och nynnar på den.

Jag blev faktiskt lite förälskad i Skönheten och Odjuret. Faktiskt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Skönheten och Odjuret

  1. Elin Säfström skriver:

    Åh, vad roligt att höra! Har tvekat lite (eftersom jag älskade den tecknade filmen), men nu ska den ses!

  2. Vill verkligen se den här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.