Nytillskott i februari 2018

Som väntat smällde det till i februari. Både på grund av att jag fyllde år och bokrea, men också för att jag hade tackat ja till en hel del recensionsexemplar som aldrig hann komma i januari. Fria Ligan förlags utgivning är farligt frestande för min del, kan vi lugnt säga. Men jag har också rensat ut 53 böcker ur hyllan, så inflödet kan kanske till viss del vara ursäktat.

Men först ut kom det ett erbjudande från Akademibokhandeln som jag inte kunde motstå:

En av månadens vänpocketar var Vända hem av Yaa Gyasi, som var en av förra årets mest spännande titlar i mina ögon. Den ska helt enkelt bli läst nu i mars. Hade det inte kommit en massa recensionsexemplar som trängde sig emellan skulle den nog vara läst redan.

Sedan fyllde jag år och jag fick två böcker av min kära mor:

Den missförstådda hunden av Per Jensen slängde jag mig över direkt och läste ut i ett nafs. Krokas av Elin Olofsson hoppas jag också hinna med i mars, då jag är olidligt nyfiken på den.

Sedan fick jag även bokrelaterat av min syster:

Det finns två postrar från Pottermore som jag gärna vill ha, och den här är den jag allra helst ville ha. Men det är svårt att fota inne i mitt sovrum när det är bra ljus eftersom det då också blir reflektioner i tavelglaset. Men förhoppningsvis går det något så när att se vad den föreställer.

Första omgången av recensionsexemplar som kom var dessa fyra:

Tre av dem är från Fria Ligan förlag: Passagen av Simon Stålenhag; Zonen vi ärvde av Fruktan och För gudinnan av Anders Fager. Nada av Carmen Laforet var Bokförlaget Komet vänliga nog att skicka mig. Samtliga är recenserade.

Sedan beställde jag lite filmer i födelsedagspresent till mig själv:

Det fick bli fyra stycken: Only Lovers Left Alive (vampyrfilm med Tom Hiddleston – mums!); Skönheten och Odjuret (spelfilmsversionen av Disneyfilmen) samt X-Men Days of Future Past och X-Men Apocalypse, eftersom jag ligger lite efter där. De två första har jag redan sett, men vi får se var jag passar in de andra två.

Andra omgången recensionsexemplar som kom var dessa två:

De kidnappade Kinasvenskarna av Jojje Olsson var Historiska Media vänliga nog att skicka och den är recenserad. Avgrund av Jeff VanderMeer är från Fria Ligan och recensionen kommer redan i eftermiddag, så håll koll. Kan ju säga att den troligtvis kommer att kvala in på årsbästa.

Ytterligare en födelsedagspresent beställdes hem, en söt liten anteckningsbok:

Den här tänker jag ägna åt Marabo och hennes träning och aktiviteter. Lite sådär lagom ambitiöst. Kanske välan ambitiöst. Jag har inte använt den mer än att fylla i ett index ännu. Men tanken är att jag ska skriva ned övningar från böcker jag har läst och vill pröva, fylla på en lista med kommandon allteftersom och intressanta föreläsningar jag går på.

Mitt shoppingbehov har varit något vansinnigt den här månaden, så när jag gick förbi Gamestop trillade jag dit:

Tre funkopops fick följa med mig hem. Den första är L från Death Note, den andra Draco Malfoy från Harry Potter och den tredje Bellatrix Lestrange från Harry Potter. Börjar få fånga på HP-temat, så de kommer kanske sprida ut sig lite mer över lägenheten…

Sedan var det ju dags för årets stora bokfest, bokrean. Medan alla håller på att prata om hur bokrean inte är som förr, att utbudet är så dåligt, skrapar jag lite med foten och mumlar ”jo, visserligen”, samtidigt som jag försöker dölja boktravarna bakom mig. Årets rea gjorde mig nämligen barnsligt förtjust med hur många titlar som jag ville ha och läsa på störten. Så var beredda på att bli chockade nu.

Det här är min trave från Akademibokhandeln, som min syster var så snäll att införskaffa åt mig:

 • Grejen med verb av Sara Lövestam
 • H som i hök av Helen Macdonald
 • Slutet på svartsjukan och andra noveller av Marcel Proust
 • Flickan och skammen av Katarina Wennstam
 • Fiskarmännen av Chigozie Obioma
 • Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby
 • Hiroshima min älskade av Marguerite Duras
 • Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter av Annika Thor
 • Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria
 • H. G. Wells Short Stories
 • Lovecraft Short Stories
 • Elsa Beskows sagoskatt: Trapp

Min trave från Adlibris:

 • Mina liv som hund av Bruce Cameron
 • Den frystorkade brudgummen av Margaret Atwood
 • Brinnande livet av Alice Munro
 • På fri fot av Alice Munro
 • Vita tigern av Christin Ljungqvist
 • Lily och bläckfisken av Steven Rowley
 • Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Min trave från Bokus:

 • Ångest och politik av Emanu (redan läst!)
 • Zelda 1 & 2: De första ljuva åren av Lina Neidestam
 • Begravd jätte av Kazuo Ishiguro
 • Rök av Dan Vyleta
 • Budbäraren av Lois Lowry
 • Som eld av Sara Lövestam

Min trave från CDON:

 • Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart
 • Flickorna av Emma Cline
 • Pojken på bron av M. R. Carey
 • Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò
 • I vilt tillstånd av Roxane Gay
 • Begravningsståt av Jean Genet

Totalt 31 böcker har det hittills blivit under bokrean. Vi får se vad siffran slutar på. Mitt klickfinger har ju redan slagit till igen, kan jag ju avslöja…

Sedan har ju Discshop haft ”bokrea” också:

Filmer och serier som är baserade på böcker reades ut. Jag kunde inte motstå animeversionen av Ronja Rövardottern; tv-serien baserad på Susanna Clarkes Jonathan Strange & Mr Norrell samt filmatiseringen av M. R. Careys fantastiska The Girl With All the Gifts.

Är ni fortfarande med? Eller har ni svimmat av inför vidden av mitt shoppingbehov? Vad tycker ni – har jag fyndat något spännande?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Nytillskott i februari 2018

 1. [Anna] skriver:

  Oj wow vilken månad med bokpaket 😉

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Jag tycker dina högar är helt fantastiska 🙂
  Ser flera som jag är nyfiken på – ska bli intressant att se vad du tycker. Sen så vet du väl att jag starkt rekommenderar Krokas 😉

 3. Monika skriver:

  Oj, många böcker! Skönt att inte alltid vara värst 😉

 4. Jisses! Känner mig lite matt 🙂

 5. Det var verkligen inte illa shoppat! 🙂 Vända hem kan jag verkligen rekommendera, Du kommer få en ytterst trevlig läsupplevelse om du frågar mig.

 6. Felicia Svanäng skriver:

  Wow vad böcker! Jag som inte ens kikade på bokrean för jag har köpstopp 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.