A till Ö: Bokstaven J

Ett par av mina böcker som börjar från ’j’ och det blir mest facklitteratur med endast en skönlitterär bok inblandad i smeten.

Jenny av Jonas Gardell
Detta var den första av Gardells böcker jag läste och vilken bok det var sedan. Den influerade en krönika jag skrev om mobbning. Jag skulle hemskt gärna läsa något annat av Gardell efter att ha läst denna, som handlar om en försommarnatt i barndomen som aldrig kan göras ogjord. Stark och otäck.

Jag, en geisha av Mineko Iwasaki
Boken En geishas memoarer av Arthur Golden stod på tapeten för ett par år sedan. Mineko Iwasaki påstås vara bakgrundsfiguren till huvudpersonen i romanen och en av de som bistod Golden med bakgrundsmaterial. Hon har sedan dess tagit avstånd från boken och fördömt honom eftersom Golden ska ha förvrängt vad som har sagts. I den här boken skildrar hon sitt liv som en av de mest framgångsrika geishorna i Japan. Väl värd att läsas.

Jack Uppskäraren – kriminanfall och legend av Glenn Lauritz Andersson
Det jag gillar med den här boken är att den inte försöker lösa mordgåtan. Istället pekar den på hur osannolikt det är att man idag skulle lyckas komma på vem Jack Uppskäraren är. Alla teorier får sina utrymmen och både styrkor och svagheter framhävs. Vad som drar ned betyget på den är dock att man utan förvarning helt plötsligt får se foton på offren. Även om det är över hundra år sedan, så tycker jag att det är ganska respektlöst, för att inte nämna smaklöst, att visa bilder på offren från brottsplatserna.

Jaget och Maskerna av Erving Goffman
Kurslitteratur från den beteendevetenskapliga grundkurs jag avslutade i juni i år. Den använder teatern som för en metafor över hur vi människor styr de intryck andra får av oss. Genom att styra intrycken kan vår akt fortgå utan avbrytning och publiken får det önskade intrycket av oss. Väldigt intressant. Jag rekommenderar den.

Jakten på Trocadero av Jenny Johansson
En av mina favorithästböcker från när jag var liten. Den handlar om ett gäng vanliga tjejer på en ridskola, vars vardag avbryts av en filminspelning. Tyvärr kan ett par inkompetenta hästtjuvar inte se skillnaden mellan en ponny och filminspelningens häst, vilket leder till ett spännande äventyr. Jag har ingen aning om ifall jag skulle tycka om den idag, men det är en av de få Polluxböcker jag har behållit.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.