Recension: Ett ufo gör entré

Ett ufo gör entré

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Pan (2002 – exet jag läste är för övrigt inte det som porträtteras på bilden)
Antal sidor: 316 sidor

Köp den till exempel hos Adlibris eller Bokus.

70-talet övergår i 80-tal och Juha, vänner och fiender ska snart gå ut grundskolan. Juha har fallit tillbaka i gamla vanor – inte längre clownen som apar sig för att bli älskad, men en förställd version av sig själv för att passa in. Jenny blir allt mer osynlig och känner sig allt mindre verklig. De försöker alla att erövra vuxenvärlden bit för bit och förstå vilka de egentligen är.

I den här boken är det inte liknelserna som drar min uppmärksamhet till sig lika mycket som det är musiken. Det finns ett soundtrack till boken – Bonnie Tyler raspar fram ”it’s a heartache, nothing but a heartache” och Patti Smith sjunger om hur natten tillhör de älskande. Det blir lite av en lek att försöka komma ihåg låtarna och att identifiera sången utifrån texten (Paradise by the Dashboard Lights, till exempel). Musiken är särskilt viktig för Juhas senare transformering – från sitt fejkade liv till att projicera det han vill till omvärlden.

Det är för övrigt en av romanens snyggaste berättartekniker – Juhas transformering. Det knyter så snyggt samman till kapitel 9 när Anna kommer in med sina nya jeans och det är första steget för dem alla mot att bli vuxna. När Juha sedan genomgår sin förvandling motsvarar hans agerande exakt gentemot Annas fram till det mystiska leendet.

Jag tycker inte att den här är lika sammanhängande och välpolerad som den första, men det var fortfarande en bok jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig när jag väl började ordentligt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.