45 – Morbus Addison av Linda Skugge

Författare: Linda Skugge
Förlag: Piratförlaget (2018)
Antal sidor: 217 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

I 45 – Morbus Addison har det gått fem år sedan Linda Skugge skrev den hyllade 40 – constant reader. Nu lever hon med en kronisk sjukdom som påverkar hela hennes tillvaro. Ärligt och rakt på sak berättar hon om livet med sjukdomen och att ständigt snurra i sjukvårdens maskineri för att försöka att få hjälp. När det känns som om hela kroppen håller på att ge upp och läkarna bara säger att du är hundra procent frisk. Men hon behandlar också livet som skrivande person, om att fundera på om Kurt Cobain också var kroniskt sjuk och att söka i litteraturen för att hitta mening.

Det var länge sedan jag läste något av Linda Skugge, som följde mig genom tonåren och utan vars skriverier jag idag inte skulle kalla mig feminist. När jag hörde talas om 45 – Morbus Addison kände jag att jag var tvungen att läsa den. För att vi lider av samma sjukdom, fast av olika orsaker. Min på grund av att min hypofys är skadad, hennes (enligt läkarna) på grund av kortisonastmaspray. Olika orsaker, samma potentiellt dödliga sjukdom om vi inte får rätt vård och rätt mediciner.

Och det är väl från den här synvinkeln som jag närmar mig 45 – Morbus Addison: som kroniskt sjuk och medveten om det. Därför rycks jag med i ilskan mot en sjukvård som nonchalerar och ignorerar, nedvärderar upplevelsen. Som inte lyssnar. Samtidigt finns det ett visst mått av förtvivlan i texten: även om ni tror att jag är psykiskt sjuk, varför erbjuder ni mig ingen hjälp? Jag har haft tur i vården. Min endokrinolog är en fantastisk person som kämpar för mig, men att hitta dit har inte varit lätt. Andra har det inte så lätt. Om du tror att Skugge överdriver svårigheten med att leva med den här sjukdomen, tänk om. Det är precis så här svårt och vi förväntas ändå fungera som vem som helst.

45 – Morbus Addison är uppbyggd som ett uppslagsverk, där varje bokstav har ett antal ”definitioner.” Det kan vara kända personer, det kan vara ett ord. Mycket funderingar dröjer sig kvar kring ordet utmattning och de som skriver om detta. Överlag analyserar hon vasst vår samtid, konsekvenserna av att vara en offentlig person och att texter hon skrev när hon var yngre fortfarande kommer tillbaka för att hemsöka henne.

45 – Morbus Addison är en vass skildring av vår samtid, vår sjukvård och livet som kroniskt sjuk och inte bli trodd.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på 45 – Morbus Addison av Linda Skugge

  1. Annette skriver:

    Jag skall försöka hinna läsa hennes bok innan litteraturfestivalen i Sigtuna, dit hon kommer. Så hemskt att leva med en sådan sjukdom, och att inte bli tagen på allvar. Det tror jag att många kan känna igen sig i, inte bara personer med samma sjukdom. Ja, jag skall nog se till att jag hinner läsa hennes bok.

  2. Pingback: 45 Morbus Addison av Linda Skugge – Fiktiviteter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.