H som i humor

H – Humor. Den roligaste boken du någonsin läst.
Här strömmade tårarna av en helt annan anledning. Du kunde inte sluta skratta när du läste den här boken.

Det här med humor i böcker är svårt. Många böcker som ska vara roliga gör mig mest irriterad och det är sällan som jag skrattar högt när jag läser. Men det finns undantag.

Ett sådant undantag är Gail Carrigers serie The Parasoll Protectorate. Hela serien utspelar sig i det viktorianska England, men ett England som vi inte riktigt känner igen. Här lever vampyrer, varulvar och spöken i öppenhet bland allmänheten. Alexia Tarabotti är själlös, vilket innebär att hon kan neutralisera övernaturliga krafter. Detta gör att hon blir indragen i diverse märkliga händelser, särskilt när det involverar lord Maccon (högljudd, socialt klumpig och varulv).

Jag älskade verkligen den här serien. Serien om hennes dotter Prudence är också rolig, men inte fullt lika bra som den första. Så här skrev jag när jag hade läst Soulless, som är första delen i serien:

Det är nämligen så att Soulless är rolig. Jag menar, bit-dig-i-läppen-och-försök-låta-bli-att-garva-högt-på-bussen rolig. Behärska-dig-innan-du-beter-dig-som-ett-fån rolig. Inte har jag varit så nära att förlora besinningen och kikna av skratt sedan jag läste Goda omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman.

Carriger har en alldeles underbar, torr humor som verkligen passar mig. Som när de båda vännerna Ivy och Alexia anländer till Skottland och där för första gången stöter på fenomenet kilt:

“Alexia,” she hissed to her friend, “there are knees positively everywhere. What do I do?”

Om du letar efter ett underbart världsbygge, underbara karaktärer och härlig humor så ska du verkligen ta dig och ge dig i kast med Carrigers serie. Varning dock för att den är beroendeframkallande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på H som i humor

 1. Monika skriver:

  Jag har köpt de tre första delarna, sedan var det någon som sa att det finns fler, men som inte har blivit översatta. Får se hur jag gör med det.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, serien är på fem böcker. Det var väl Styxx förlag som gav ut dem, men det verkar som om hela förlaget har lagt ned. Känns i alla fall som om det var jättelänge sedan en hörde något från dem.

 2. Gabriella skriver:

  Älskar hennes Finishing School-serie så jag kanske får ge mig på den här också så småningom. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.