Akvarellmålning av David Norman

Omslagsbild Akvarellmålning av David Norman

Författare: David Norman
Originaltitel: Watercolour: Tips & Tricks
Översättare: Lena Kamhed
Förlag: Känguru (2010)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Olika konstnärer har olika favoritmaterial, och vad som passar än konstnär behöver inte nödvändigtvis passa en annan. Det viktiga är att fortsätta experimentera med att lägga färgen till pappret. Akvarellmålning kommer därför inte lista alla olika penslar du behöver ha, vilken typ av staffli du bör använda eller vilka färger du ska köpa. Förutsättningen är att du redan har informationen att tillgå eller redan har utformat dina egna metoder. För att komma vidare med akvarellmålning, är det oerhört viktigt att adressera problem med avsikten att åtgärda dem, såsom du skulle göra om du höll på att lära dig bli en bra trädgårdsmästare. Vissa processer är intuitiva, men det finns vissa regler och metoder som kan hjälpa dig nå goda resultat. Akvarell är ett mångsidigt medium och ingen konstnär använder det på samma sätt.

Jag älskar att arbeta med akvarell, men har på senare år kommit av mig. Färgen är av naturen genomskinlig, men du styr själv över hur intensiv färgen blir genom hur tjockt lager du målar på. Det finns ett oförutsägbart element som gör det mycket spännande att måla med akvarell. Troligen har jag köpt Akvarellmålning på en bokrea för en massa år sedan i avsikt att fortsätta utveckla mitt eget målande.

Det finns en spännande motstridighet i Akvarellmålning. David Norman uppmuntrar å ena sida experimentlustan och att finna sin egen stil, å andra sidan propagerar han för att det finns regler som inte går att bryta mot. Personligen tycker jag det är spännande när människor utmanar vad akvarellen kan användas till.

Akvarellmålning är indelad i olika delar, såsom landskap och porträtt. Här beskrivs olika tekniker för hur man åstadkommer diverse effekter. I en del kapitel finns det också steg-för-steg-övningar hur du bygger upp en målning, som kan fördjupa insikten bakom texten. Jag tänker att det nog är så boken fungerar bäst: att du läser den, praktiskt tillämpar tekniken innan du går vidare. Jag ska själv återvända och genomföra vissa av övningarna. Fungerar nog även att använda som referens för egna projekt.

Akvarellmålning har en del bestämda åsikter om hur du bör använda akvarell, men är samtidigt inspirerande och lärorik.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.