Alan Turing av Andrew Hodges

Alan Turing av Andrew Hodges

Författare: Andrew Hodges
Originaltitel: Alan Turing: The Enigma
Översättare: Jim Jakobsson och Roland Poirier Martinsson
Förlag: Fri Tanke Förlag (2016)
Antal sidor: 691 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Alan Turing är en historisk person som fortfarande fascinerar. David Lagercrantz har skildrat ”hans” liv i Syndafall i Wilmslow och Benedict Cumberbatch gör ett lysande porträtt av honom i The Imitation Game. Turing var en brittisk matematiker, som under andra världskriget värvades som kodknäckare till Bletchley Park. Hans insatser att knäcka Enigmamaskinen ledde till att kriget förkortades avsevärt. Efter kriget vände han sin uppmärksamhet mot det som kom att leda fram till våra datorer. När han avslöjades vara homosexuell, ställdes han inför rätta och utsattes för kemisk kastrering. Senare kom han att ta sitt liv.

Denna bok om Alan Turing införskaffades på 2022 års bokrea, troligen efter att jag hade sett den på instagram hos Tekoppens tankar. Det är en föga lätthanterlig tegelsten som lotsar läsaren från Turings tidiga barndom till hans alltför tidiga död. Porträttet som målas upp är av en enastående och väldigt udda man, som inte alls passade in i samhällets konvenans. Huvudsak ligger kanske inte på hans privatliv, utan snarare på hans yrkesverksamma liv.

Andrew Hodges är själv matematiker, vilket märks medan man läser Alan Turing. Han går in på detaljnivå kring Turings bidrag till matematiken, vilket ibland kan bli svårtillgängligt för en lekman. Särskilt Turings tidiga arbeten som rör sig på en mer abstrakt, filosofisk matematisk logik. Det är inte förrän hans arbete börjar röra det som kom att utvecklas till datorer som boken blir verkligt intressant.

Kanske går det att önska att boken skulle göra att vi kom Alan Turing som människa lite närmre. Det porträtt som Andrew Hodges målar upp är dock av en man som drevs av sin nyfikenhet. En man som många gånger betedde sig som om han befann sig inom autismspektrumet. En person som ville leva sitt liv efter eget huvud och inte kunde förstå varför samhället inte kunde tillåta det.

Även om Alan Turing är långt ifrån lättläst, så är den väl värd att lägga ned den där tiden på för att lära sig mer om denne märkliga man.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.