Alphonse Mucha Masterworks av Rosalind Ormiston

Alphonse Mucha Masterworks av Rosalind Ormiston

Författare: Rosalind Ormiston
Förlag: Flame Tree Publishing (2007)
Antal sidor: 200 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Alphonse Mucha var en tjeckisk konstnär som för många har blivit synonym med art nouveau-rörelsen. Han är mest berömd för sina dekorativa, stiliserade teateraffischer, särskilt de tillägnade Sarah Bernhardt, men också för sina illustrationer, reklamkampanjer, dekorativa paneler och designer. Alphonse Mucha Masterworks skildrar hans tidiga liv i hemlandet, hur han kom till Paris och vägen mot framgång. Med sina många färgillustrationer får läsaren följa hur hans stil utvecklades och fulländades.

Alphonse Mucha Masterworks återger med stor detaljrikedom och överdådig färg många av Muchas mest kända affischer. Mucha är en av mina favoritkonstnärer. Jag återkommer ständigt till hans bilder. Han hade ett unikt sinne för färg och form. Hur han bygger upp kompositionen av en bild är häpnadsväckande. Bilderna fyller mig med förundran och njutning. Jag kan sitta och titta länge på hans olika versioner av årstiderna. Följa detaljerna i de dekorativa elementen eller kvinnornas kläder.

Det höga betyg jag ger Alphonse Mucha Masterworks har snarare att göra med urvalet av bilder och kompositionen av dem, än Rosalind Ormistons text. Det finns betydligt roligare skrivna biografier. Hela boken känns lite som en katalogtext till en utställning: den skissar upp hans karriär i stora drag, men går aldrig riktigt in på djupet. Som läsare gör det mig frustrerad. Det omnämns hemliga älskarinnor, men sedan kommer det inget mer. Det görs egentligen inga som helst försök att blåsa liv i Alphonse Muchas liv och leverne.

Dessutom är Ormiston överdrivet förtjust i sina egna tolkningar av Muchas verk, vilket hon fyller Alphonse Mucha Masterworks med. Ibland kan hon skriva om en bild att den använder ovanligt mycket blått för att vara Mucha, men när jag tittar på den så kan jag inte se något som är blått. Färg är visserligen ganska subjektivt, men jag blir lite irriterad ändå när det skrivs att det finns något som inte är där.

Men för njutningen av Alphonse Muchas konst, då kan jag stå ut med mycket. Därför tycker jag ändå att Alphonse Mucha Masterworks är väl värd att läsa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Alphonse Mucha Masterworks av Rosalind Ormiston

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.