Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides

Virgin Suicides and Jeffrey Eugenides

Författare: Jeffrey Eugenides
Originaltitel: Virgin Suicides
Översättare: Stefan Gurt
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 189 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tjugo år senare försöker en grupp medelåldersmän förstå tragedin som skedde under deras tonår i Michigan-förorten Grosse Pointe. När alla systrarna Lisbon – Cecilia, Lux, Bonnie, Mary och Therese – begick självmord. Den första var Cecilia. Självmordet skakade hela samhället och ledde till spekulationer. Att hennes systrar senare skulle följa i hennes spår ledde till osynliga ärr och frågor som kanske aldrig kommer att bli besvarade.

Jag minns en semester för många år sedan. En hyrd stuga, regnet som smattrade mot ett takfönster, och att jag låg och läste Virgin Suicides i sängen. Att vi alla låg och läste. Jag hade lånat boken av mamma och den kom att dröja sig kvar hos mig, närmare tjugo år senare. Minnet har förvanskat detaljerna, men känslan dröjde sig kvar.

Virgin Suicides var Jeffrey Eugenides debutroman. Berättarrösten är unik: ett kollektiv av de tonårspojkar som bor i Lisbonsystrarna grannskap och som förhäxades av dem. Systrarna i sig blir aldrig riktigt verkliga. De är fantasier, avgudafigurer, som dyrkas av pojkarna. Men ändå får vi en blick av vad som utgjorde deras liv och vad som kunde förmå dem att ta sina liv. Det är ett instängt, avskärmat liv.

Den som vill ha svar, kommer inte få dem genom att läsa Virgin Suicides. Istället är det en utforskning av hur män sällan ser objekten för sin åtrå som människor. Systrarna Lisbon är en enhet, inte personer. De är objekt för fantasier. Det är inte förrän flickorna är döda, förrän de själva är medelålders, som de börjar inse att de var personer. Att de inte gick att klumpa samman till Lisbonsystrarna, utan att de var fem olika individer.

Jag har svårt att sätta fingret på varför Virgin Suicides berör mig så starkt, men det är en bok som hemsöker mig även andra gången jag läser den.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Titlar jag recenserat av Jeffrey Eugenides

Virgin Suicides

Middlesex (bokrecension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides

  1. Anna skriver:

    Den är verkligen otrolig. Läste också om nyss, på svenska för första gången.

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.